Tesla öppnar jättelika fabriken "Gigafactory"

Hittills har Tesla importerat sina batterier till elbilarna från Asien.

Men Elon Musk har som mål att producera 500 000 bilar per år och för att möjliggöra detta krävdes förändringar i produktionen.

Rättare sagt: batterierna behöver tillverkas på hemmaplan.

Lösningen? En 550 000 kvadratmeter stor batterifabrik som går under namnet Gigafactory. När arbetet är klart ska byggnaden vara världens största, sett till ytan den upptar – som motsvarar cirka 107 fotbollsplaner.

Fler batterier än under hela 2013

Gigafactory är placerat ute i Nevadaöknen och ska enligt planerna producera fler batterier 2030 än vad som producerades över hela världen 2013.

– Fabriken är maskinen som bygger maskinen, säger Elon Musk till Wired.

Bygget påbörjades 2014 och just nu jobbar 1 000 byggarbetare sju dagar i veckan för att hinna bli klara till nästa år när Tesla planerar att de första batterierna ska lämna monteringsbandet. Än så länge är endast 14 procent av fabriken färdigbyggd.

Fabriken förväntas ha 6 500 anställda när produktionen är i full rullning, men mycket av den kommer att skötas av robotar.

 LÄS MER: Tesla kan inleda samarbete med svenskt bolag

Öppnar för fabrik i Europa

Telas syfte med jättefabriken är att dramatiskt öka batteriproduktionen samtidigt som det ska dra ner kostnaden.

– Det är bara att titta på matematiken. Om du ska ha mer än 50 procent av marknaden så är du i en riktig dålig position om du inte kontrollerar leveranskedjan. Han (Elon Musk, reds. anm.) var tvungen att ta kontroll över det, säger Brook Porter som är delägare för finansföretaget Kleiner Perkins.

Enligt Tesla själva kommer de att dra ner kostnaderna med 30 procent genom att själva göra batterierna på hemmaplan, och det ger de också möjligheten att utveckla nya tekniker och kemier.

I dag slår de alltså upp portarna till fabriken i USA, men Elon Musk har redan öppnat för liknande byggen i till exempel Europa, Kina och Indien.

 Sugen på en Tesla? Se vad din gamla bil är värd just nu

Lämna ett svar