Tesla känner flåset från konkurrenterna

Mercedes, Audi, Volvo, BMW – så gott som alla de stora biltillverkarna rusar fram i utvecklingen av nya elbilar. På bilsalongen i Paris i slutet på september kommer vi att få se massor av konceptbilar med laddbara batterier under skalet. Det är bara Toyota, och kanske inte så bara, som kör mot strömmen med en helhjärtad satsning på vätgasbilar.

Och kanske är det därför som Elon Musk vid lunchtid i går, lokal tid i Kalifornien, avslöjade detaljerna om Teslas stora batteriuppdatering.

Det har viskats om ett nytt batteri under ett par veckor men in i det sista var det ändå oklart vad Elon Musk skulle presentera. Vi har vant oss vid att Musk slår på stora trumman och lovar vitt och brett men den här gången höll han sig på mattan.

Möjligen har han tagit åt sig av kritiken från den mycket uppmärksammade presentationen av Model 3.

Troligen känner han flåset från konkurrenterna och ett behov av att direkt stå vid sitt ord.

Så blir Teslas nya värstingmodeller

Nya batteripaketet börjar byggas direkt

Det nya batteripaketet börjar byggas direkt i Teslas batterifabrik och bilar ska kunna levereras så snart som i september. Det är en stor skillnad jämfört med Model 3 som inte ens var färdigutvecklad när Musk ställde sig på scenen bredvid bilen.

Tesla nämner också i sitt pressmeddelande om det nya batteriet att de behöver få in pengar från försäljning av riktigt dyra värsting-Teslor för att snabbt kunna bygga klart Model 3.

Många fastnar vid den snabba accelerationen för P100 Model S och Model X. Men jag gillar mer den utökade räckvidden.

När både Audi och Volvo lovat cirka 50 mil från sina kommande elbilar leder Tesla räckviddsracet med sina dryga 60 mil.

Faktisk minimigräns på 50 mil

Sen vet vi alla att den faktiska räckvidden, i alla elbilar, blir kortare än så.

Jag har tidigare skrivit att en praktisk och faktisk räckvidd på 50 mil i normala förhållanden och med ett normalt körbeteende på svenska vägar är en slags minimigräns för att elbilen ska bli ett vardagsbilsalternativ för svenska bilköpare.

Nu har Tesla börjat nosa på den gränsen vilket de ska ha beröm för.

Jag hoppas verkligen också att Elon Musk kan plocka med sig en hel del av den nya batteritekniken till Model 3 och att pengarna nu ska räcka för att Tesla får till en bra totalfinansiering av den bilen.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla fossildrivna bil här

Lämna ett svar