Taxiresor tar längre tid för kvinnor

Det rullar inte på helt friktionsfritt för taxitjänsterna Uber och Lyft i USA, enligt Bloomberg.

I Boston har Uberförare ställt in resor för män med namn som ”låter svarta” mer än dubbelt så ofta som för andra män. Och i Seattle har det tagit tydligt mycket längre tid att para ihop svarta människor med förare från Lyft och Uber.

Det hela kan läsas i en studie från universiteten i Massachusetts, Stanford och Washington.

Lyft visar bilder på sina kunder, vilket inte Uber gör, men båda visar namnen och det leder alltså enligt undersökningen också till diskrimineringsproblem.

Kvinnor reser 5 procent längre tid

Ett annat problem som Uber har är att kvinnliga resenärers resor i snitt tar 5 procent längre tid – eftersom manliga förare flörtar med dem, enligt Fast Company.

Andra kvinnliga taxiförare har sett hur ”pratiga och flörtiga”, manliga kolleger åkt igenom en och samma korsning flera gånger – eller valt väldigt långa resvägar – med samma kvinnliga kund.

Lösningen med det senare problemet ska vara att betala för resan i förskott.


LÄS MER: Uberförare försöker dra kvinna ur bilen


– På många sätt så utvecklar den här delningsekonomin nya vägar hela tiden. Mycket av det här är en läroprocess och vi kan inte förvänta oss att allting är perfekt hos de här företagen från början, säger Christopher Knittel, studiens författare och professor vid MIT Sloan School of Management.

Lyft och Uber är medvetna om problemen men vill ändå fokusera på annat.

– För människor i områden som tidigare har undvikts finns det nu bekväma, prisvärda resor – tack vare Lyft. Vi tolererar ingen form av diskriminering, säger Adrian Durbin, talesman för Lyft.

– Diskriminering har ingen plats i samhället eller hos Uber. Vi tror Uber hjälper till att reducera ojämlika transporter, men studier som den här kan hjälpa oss att göra ännu mer, säger Rachel Holt hos Uber.

LÄS ÄVEN: 60 dömda efter att ha kört för Uber

Lämna ett svar