Ta det lugnt runt vägjobben i sommar

Vi har haft några väldigt tragiska olyckor i år där personal som arbetar på våra vägar förolyckats.

Nu har det handlat om räddningspersonal men det har tidigare – och kunde den här gången också – handlat om de som arbetar på våra vägar.

De som har som jobb att gräva, mäta, planera, justera, laga eller bygga nytt – med en långtradare en meter bort, en långtradare som kör i 90 km/tim. Eller en busschaufför som messar samtidigt som han styr sina ton några decimeter vid sidan om ett vägarbete.

Rent logiskt förstår vi att det här inte ska ske. Vi brukar vara rätt överens om att det är rätt att sänka farten vid vägarbeten och vi brukar tillsammans tycka att det är fel att tokköra förbi koner och avspärrningar.

Ändå gör vi det.

Ändå stressar vi också upp oss i bilköer. Vi blir arga för att tidsschemat spricker och vi ser varje chans att trycka till en kompis på vägen.

Den här sommaren hoppas jag att vi vara bättre än så. Vi ska ha tålamod att sakta in och vi ska a lugnet att göra som vi borde.

Är vi bara några som lugnar ner oss och sänker farten vid räddningsplatser och vägarbeten så brukar det få en lugnande effekt också på resten av trafiken.

Vi kan väl i alla fall försöka?

Trafikverket: Här är sommarens värsta vägar – från norr till söder

***

Självkörande bilar – lugnare trafikrytm

Förra veckan testkörde jag Volvos teknik för självkörande bilar, då i nya Volvo V90, och den här veckan har jag kunnat jämföra med samma funktioner på nya Mercedes E-klass.

Mercedesen går att köra längre och snabbare helt automatiskt. Tyvärr så får man i Sverige inte låta bilen byta fil själv, en teknik som Mercedes har i andra länder.

E-klass fungerar något bättre som självkörande bil än V90 men skillnaden är hårfin. I båda fallen måste jag hela tiden övervaka bilens funktioner.

Men en sak är tydlig.

Ju fler bilar som kör sig själva ju fler bilar som tar det lugnt. För den här tekniken tänker både en och två gånger före varje manöver.

De självkörande bilarna kommer – när de finns ute på vägarna – att betyda en lugnare trafikrytm. Kanske till och med förbi vägarbeten.

Funderar på ny bil innan semestern? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar