Svenskar: 5 värsta sakerna med bilen

54 procent av de 1 636 bilägarna i undersökningen ansåg att det höga tankningspriset var den främsta nackdelen med att äga sig bil.

Sedan följde:

Dyr service: 50 procent.

Dyr försäkring: 47 procent.

Att bilen inte är miljövänlig: 31 procent.

Svårt att hitta parkering; 24 procent.

– Flera av de nackdelar som listas är utgifter som inte är kopplade till hur mcyket man egentligen använder bilen. Det kan vara en förklaring till att många nu lyfter blicken mot alternativa transportsätt, säger Fredrik Ellsäter, vd för DriveNow Sverige.

DriveNow lanserades i Stockholm för ett drygt halvår sedan.

– Vi ser att fler personer i Stockholm använder vår tjänst som komplement till den lokala kollektivtrafiken, säger Fredrik Ellsäter.

Stockholmarna i undersökningen skiljer sig en del från riksgenomsnittet. I Stockholm anser de flesta att dyr service är den främsta nackdelen med att äga sin bil och inte bränslepriset som i riket.

LÄS MER: 10 sämsta begköpen just nu

Bilpool frigör många p-platser

Parkeringssvårigheter är också ett betydligt större problem i Stockholm än i övriga landet. När stockholmare listar nackdelar med bilägande uppger varannan att det är svårt att hitta parkering – mot bara 24 procent i riket.

– Det är tydligt att Stockholms invånare påverkas av stadens parkeringsbrist. Men en vetenskaplig studie genomförd av den tyska staden München visar att DriveNow kan förändra situationen till det bättre, säger Fredrik Ellsäter och fortsätter:

– Studien slår fast att stadens carsharingtjänster har frigjort totalt 1 000 parkeringsplatser under en fyraårsperiod. Drygt var tionde person som använder carsharing säljer nämligen sin bil eftersom de inte ser något behov av att äga den.

Undersökningen genomfördes via webbenkäter under januari 2016.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar