Svenska sponsorn om satsningen på Ericssons F1-team

När svenska teknikföretaget IFS började synas på Marcus Ericssons och Felipe Nasr:s Sauber-bilar var det första gången ett stort svenskt företag kopplades ihop med Marcus Ericssons F1-karriär.

Men IFS är nya i sporten och samarbetet med Marcus är färskt.

– När jag träffade Rickard Rydell som påminde han mig om att vi faktiskt varit med och sponsrat i motorsport på 1990-talet. Men förutom det så är vi nya inom motorsporten och F1. Vi har inte varit med under Marcus Ericssons tidigare karriär, berättar Per Åsberg.

”Vi vill synas och nå ut”

IFS har ett ettårskontrakt med Sauber och syns bland annat på bilarnas bakvinge.

Varför valde ni att synas i formel 1?

– Det är en stor och välkänd sport med 100-tals miljoner tittare och vi vill synas och nå ut. Våra kunder brukar säga att vi är en välbevarad hemlighet men nu vill vi gå från att vara ett skandinaviskt företag med kontor utomlands till ett riktigt globalt företag.

– Våra kunder och våra anställda är också väldigt teknikintresserade, det är ingenjörer, och då passar det bra med en så teknisk avancerad sport som F1. Det handlar om design, teknologi, ingenjörsskap och lagarbete – vi har många gemensamma värderingar och sätt att se på saker.

IFS säljer affärssystem och Per Åsberg beskriver vad det är de gör så här:

– Jag brukar säga att det är som nervsystemet i ett företag, ryggraden som ser till att allt flyter på. Det kan handla om lager, att löner betalas, att varor hamnar på rätt ställe i hyllorna i butik, att maskiner inte går sönder – ja, att allt går som det ska. Vissa kunder köper allt medan andra tar vissa delar.

Nämn några av era kunder?

– Systembolaget och Stadium är två som människor känner till. Vi har till exempel också Maersk, men också massor av företag som kanske inte är så välkända hos konsumenter.

”Handlar om teknik och ingenjörsskap”

Formel 1 anses av många vara en farlig sport – är det något ni reflekterat över?

– Nej, inte alls, det har inte diskuterats. Men i de samtal vi har med Sauber-teamet så pratas det mycket säkerhet så det är förstås ett viktigt ämne.

F1 anses också vara väldigt dyrt – har ni fått försvara ert sponsorskap?

– Nej, inte efter att jag förklarat vad det är vi gör och varför. Att vi syns inför så många och att det handlar om teknik och ingenjörsskap. Internt är det väldigt uppskattat. När jag pratat om allt vi gör så handlar frågorna efteråt mest om F1-delen.

Marcus Ericsson var i veckan och hälsade på hos IFS på huvudkontoret i Linköping där han träffade anställda och kunder.

– Ett väldigt uppskattat möte och när jag skickade inbjudan och bad om frågor så kom det massor – om hur man testar motorer, om taktik, om aerodynamik. Massor av tekniska detaljfrågor och ett engagemang som jag inte tror att jag fått om vi valt att satsa på ishockey eller fotboll.

Nöjda med det ekonomiska samarbetet

Sauber har haft ekonomiska problem under våren – är det något ni varit inblandad i eller fått hantera?

– Vårt avtal med teamet är en affärshemlighet förstås och inget vi berättar något om. Men vi är väldigt nöjda med hur de skött kommunikationen med oss. Vi har fått veta saker i god tid och de har varit väldigt öppna vilket vi respekterar. Vi är väldigt nöjda med hur de skött sig mot oss och hur de hanterat situationen. Resten av frågorna om det ekonomiska läget får väl teamledningen svara på.

Har ni ett flerårsavtal med teamet?

– Det är i första hand den här säsongen ut och vi har precis börjat aktivera vårt sponsorskap. Nu syns vi på rätt ställen och nu är vi där, kan man säga. Nu har vi också vår första träff med Marcus.

Är avtalet knutit till att Marcus Ericsson kör i teamet?

– Vårt avtal är med Sauber-teamet. Att Marcus finns där ser vi som en bonus och något vi kan identifiera oss med. Han är precis som vi en svensk som försöker slå sig ut i världen och göra internationell karriär.

Byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar