Suzuki gör nästan allt rätt med nya Baleno

Med modellen Baleno fick Suzuki i mitten av 1990-talet många svenska bilköpare att höja på ögonbrynen. Här kunde man erbjuda fräsch design och hyfsade utrymmen till ett riktigt attraktivt pris. När nu modellnamnet gör comeback i Sverige har Suzuki samma upplägg som förr och erbjuder ett bra paket för alla som är ute efter en prisvärd standardbil.

Förvånansvärt bra innerutrymmen

På utsidan är nya Balono är en liten bil. Den är bara 3,99 meter lång och 1,75 meter bred. Höjden är inte heller mycket att skryta med. Trots det är innerutrymmena förvånansvärt bra och kan lätt mäta sig med de allra bästa i klassen. Allra bäst är det i baksätet där långa ben kan sträckas ut eller skrymmande bilbarnstolar monteras utan bekymmer. Lastutrymmet är dock inte lika imponerande, 355 liter är godkänt men det är lite knöligt att lasta. Och någon kombiversion, som fanns på 90-talet, verkar tyvärr inte bli verklighet.

Den lilla bilen är dock oväntat skön att åka i. Stolarna är bättre än de ser ut att vara och fjädringskomforten är klart godkänd. Dessutom slås vi av att Balono klarar höga hastigheter på grov asfalt utan att det bullrar speciellt mycket från däcken. En del vindljud får man dock räkna med.

Nya Suzuki Baleno kommer till Sverige med tre drivlinor, alla bensindrivna. Det handlar om en trecylindrig turbomotor på en liter, en fyrcylindrig 1,2-liters motor och ett nytt hybridsystem där 1,2-litersmotorn får hjälp av en elmotor vid igångsättning och acceleration. Vi kör den utmärkta trelitersmotorn, en fin motor som passar bra i modellen. Maskinen är snål, bilen uppges dra 4,4 liter bensin per tio mils blandad körning. Den känns också stark, faktiskt starkare än de 112 hk och 170 Nm som Suzuki utlovar.

LÄS MER: 12 smarta bilar för alla plånböcker

Faller på säkerheten

Inredningen i Suzuki Baleno är sparsmakad, men fullt funktionell. Grundutrustningen är också bra, med tanke på instegspriset på 124 900 kronor för 1,2 Comfort. Här finns både luftkonditionering, elhissar och stereo med USB-anslutning. Vill man ha den trecylindriga motorn kostar det från 139 900 kronor, men då kliver man också automatiskt upp en utrustningsnivå till Exclusive och får en massa extra utrustning. För 23 000 kronor till har man en helt fullutrustad bil med adaptiv farthållare, backkamera, pekskärm och all möjlig lull-lull.

När det gäller säkerheten fattas det dock en del – och det visade sig när Baleno krocktestades av Euro Ncap. Bilen lyckades först bara nå tre stjärnor, vilket är ett svagt betyg. Med ett säkerhetspaket som innehåller autobroms klarar Baleno dock fyra stjärnor. Dessvärre har Suzuki gjort en tankevurpa här och paketet ingår endast i den högsta utrustningsnivån High Exclusive. Synd.

 

MOTOR:

  

KÖRUPPLEVELSE:

UTRUSTNING:

KOMFORT:

MILJÖ:

SÄKERHET:

DESIGN:

INTERIÖR:

EKONOMI:

LASTA:

 

Här kan du värdera din bil – helt gratis!

Lämna ett svar