Superbilarna som aldrig vann Le Mans

Det är motorvärldens mest klassiska tävling och vet du kanske inte exakt vad 24-timmars på Le Mans är så vet du garanterat att det finns ett lopp där förarna sprang över banan för att starta bilarna. Av säkerhetsskäl försvann den typen av start tyvärr redan 1971 och i dag är det rullande start som gäller. Den gamla startproceduren lever ändå kvar i bilvärlden då det var den som inspirerade Porsche att sätta tändningsnyckeln till vänster om ratten.

Tävlingen är också bilvärldens allra äldsta och har körts varje år sedan 1923.

Flera av de allra största och finaste bilmärkena har försökt att vinna det klassiska loppet över ett dygn på racerbanan utanför den franska staden Le Mans. Men precis som det finns ett antal klassiska vinnare så finns det också några smärtsamma förluster.

Här är superbilarna som aldrig fick vinna ett 24-timmarslopp på Le Mans:

 

Aston Martin DB3S

Bästa resultat: Tvåa 1955, 1956 och 1958

Kommentar: DB3S är en av få bilar som har tre andraplatser på Le Mans. Bilen anses ha haft en för liten motor men var väldigt välbalanserad och egenskaperna passade långloppet fint. Snabbare bilar vann 1955 och 1958 och närmast segern var Stirling Moss och Peter Collins 1956 då de förlorade en jämn fight till en Jaguar D-type.

 

Mercedes SS/SSK

Bästa resultat: Tvåa 1931

Kommentar: Mercedes kämpade på den här tiden mot Bentley. 1930 orsakade ett trasigt batteri att Mercedes försvann från den tuffa tätstriden med två Bentley-bilar. Året därpå var de nära igen men förlorade nu till en Alfa Romeo 8C 2300.

Ferrari 312 PB

Bästa resultat: Tvåa 1973

Kommentar: Ferrari 312 vann flera mästerskapslopp 1972 men den ombyggda F1-motorn ansågs då inte klara 24 timmar. Årets därpå fick vi se en klassisk segerstrid mellan Matra och Ferrari 312. Matra var aningen snabbare och en punktering på Brian Redman/Jacky Ickx bil avgjorde till slut. Det här var också Ferraris sista stora satsning på Le Mans.

 

Porsche 911 GT1

Bästa resultat: Tvåa 1996
Kommentar: 911 GT1 var långsammare, hade sämre bränsleförbrukning och var svårare att köra än toppkonkurrenten Joest TWR Porsche. Ändå lyckades Hans Stuck, Bob Wollek och Thierry Boutsen kämpa sig fram till andraplatsen. GT1 var också en toppkonkurrent 1997 innan en helt ny version av bilen vann loppet 1998.

Ferrari 330 P4

Bästa resultat: Tvåa 1967

Kommentar: En av de kanske allra vackraste racerbilarna som någonsin byggts. Bilen tog Le Mans-publiken med storm. Chris Amon hade vunnit med Ford året innan och kämpade nu med en motorsvagare Ferrari. En stor olycka tog bort tre av Fordarna men det räckte inte till mer än en andra och en tredjeplats för de två Ferrari-bilarna. Den fjärde Forden vann.

 

Porsche 908

Bästa resultat: Tvåa 1969 och 1980

Kommentar: Bilen var trea 1972 och den enda bilen på den här listan med tre pallplatser i de olika decennier. Bilen vann VM-titeln 1969 och flera andra stora lopp. Bara överprestationer från några av konkurrenterna stoppade bilen från flera segrar på Le Mans. Istället blev det efterföljaren 917 som fick äran att vinna.

 

Toyota GT-One

Bästa resultat: Tvåa 1999

Kommentar: Toyota satsade stort på Le Mans och hade flera klassiska bilar i loppet under 1990-talet. GT-One pressade regelverket och var nära att besegra de snabba Mercedes CLK- och BMW-bilarna. Men problem med växellådan orsakade många problem för flera av bilarna. Under de sista delarna av loppet kämpade en Toyota och en BMW om segern när Ukyo Katayama körde på en kantsten vid en varvning med punktering som följd.

 

Mercedes 300 SLR

Bästa resultat: Bröt 1955

Kommentar: En av bilvärldens värsta olyckor stoppade Mercedes segerplaner 1955. Jaguar och Mercedes kämpade om segern med Juan Manuel Fangio och Stirling Moss som ett slags Dream Team i Mercedes-bilen.

Jaguar var i ledningen men bland andra Stirling Moss har i efterhand förklarat att han var säker på seger. Den stora olyckan som kostade 83 83 människor livet inträffade redan efter två timmar. Mercedes-föraren Pierre Levegh körde på Lance Macklin i en Austin och bilen flög in bland åskådarna. Mercedes teamledning beslutade att kalla in sina återstående bilar och bryta tävlingen av hänsyn till de förolyckade.

 

Alfa Romeo 8C 2900B Coupe

Bästa resultat: Bröt 1938

Kommentar: En väldigt avancerad design – långt före sin tid – gjorde att Alfa Romeo dominerade Le Mans-tävlingen. Bilen var klart snabbast på banan men punkteringar och andra bekymmer. En trasig motor stoppade till slut alla försök och trots att bilen inte körde de sista timmarna hade den kört flest varv av alla förutom de tre på pallen.

 

Mercedes C11

Bästa resultat: Femma 1991

Kommentar: C11 var segertippad redan 1990 men då valde Mercedes att inte ställa upp av politiska skäl. C11 besegrades bara en enda gång och bilen var också snabbast i kvalet. Men ingen av de tre startade C11-bilarna lyckades nå prispallen. Michael Schumacher var med och körde fram Mercedes till ledning och tre C11:or var under ett läge i loppet i ledningen. Efter 12 timmar var två Mercedes-bilar i ledningen men en trasig växellåda och ett motorproblem stoppade vad som såg ut som en total Mercedes-dominans.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar