Strejk riskerar att lamslå besiktning

Konflikten som framför allt handlar om rätten till flexpension bryter ut måndagen den 18 april klockan 12.00 om inte arbetsgivarorganisationen Almega når en överenskommelse med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Seko.

– Det kommer innebära att de företag som de här personerna finns på inte kommer kunna bedriva sin verksamhet, säger Niklas Hjert förhandlingschef på Unionen till Expressen.

En eventuell strejk skulle kunna bli ordentligt kännbar för många svenska bilägare. Bland de medlemmar som varslats finns personal på fyra av de stora besiktigningsföretagen, det handlar om Svensk bilprovning, Opus bilprovning, Besikta bilprovning och Carspect. Och bryter strejken ut kommer det att ha stor påverkan på verksamheten.

Stationer kan tvingas stänga helt

– Ett varsel har lagts om strejk på Bilprovningen och det kan absolut påverka verksamheten. Många av våra medarbetare är anslutna till Unionen och om det blir strejk kommer vi att ha mycket mindre personal. Flera av våra stationer kan behöva stängas, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Svensk bilprovning.

Hur många fordon och fordonsägare som kan komma att drabbas av problem i samband med en eventuell strejk är inte klart. Men just nu handlar det om cirka 150 000 personbilar som får körförbud om de inte besiktigas senast 30 april.

Siffran väntas dock sjukna snabbt i och med att fordon godkänns hos bilprovningarna varje dag.

Just vårmånaden april kan vara en speciell månad hos bilprovningarna, en månad där många andra typer av fordon tas i bruk efter vintervila.

– Om det är fint väder är det många som kommer med husvagnar, husbilar, släpvagnar och motorcyklar. Annars är det i slutet av månaderna som det är högst tryck i vår verksamhet, att detta är mitt i månaden är bättre ur ett kundperspektiv, säger Cecilia Blom Hesselgren.

LÄS OCKSÅ: Dyra fel på 10 vanliga begbilar på Blocket.se

Försöker hålla öppet så gott det går

Svensk bilprovning kommer att försöka hålla så många stationer som möjligt öppna. Och man kommer att försöka ge de kunder med störst behov hjälp först.

– Vi kommer att försöka prioritera de kunder som har de sämsta situationerna. Ett tips till oroliga kunder som antingen står inför körförbud eller som har tänkt besikta sitt fordon inom kort är att boka tid och besikta innan den 18 april, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Byta bil i vår? Se vad du kan få för din begagnade bil här – privat och hos handlare

Lämna ett svar