Snygg men också en lite försiktig design

Där är han från Ford, Skoda, Volvo, Volkswagen, Tata. Att komma till Geelys visning av nya bilmodellen Lynk&co 01 är som en gammal återförening. När Volvo och Geely skapade utvecklingsföretaget Cevt samlade de en rad käna namn från bilbranschen. Alla lockade av att få vara med och bygga upp ett helt nytt bilmärke.

Designchefen Andreas Nilsson har jag intervjuat för länge sedan, på bilsalongen i Detroit, då han jobbade för Ford. Andreas är handplockad till Geely av britten Peter Horbury – en gång på Ford och väldigt involverad i flera av Volvo-modellerna de senaste åren.

Och visst har designavdelningen lyckats. Här finns mycket av öst-möter-väst och här finns en hel del udda inslag. Ta bara emblemet i fronten. De flesta andra bilmärken försöker utmärka sig med väldigt tydliga varumärkessignaler men Geely nöjer sig med en kvadrat.

– Det är väldigt medvetet, vi tänkte ett tag inte ha något märke alls, avslöjar Andreas Nilsson mellan intervjuerna om bilen.

 

Om ni tittar ordentligt på bilen från sidan så kommer ni att vid d-stolpen upptäcka en fräck hajfena. En annan genomgående designdetalj är de parallella linjerna som dyker upp i fronten, på sidan av bilen, bakifrån och till och med i sömmarna i inredningen.

En tydlig symbolik under visningen är att Volvo-chefen Håkan Samuelsson kliver på scenen och markerar släktskapet men också att han är gäst på visningen.

Geely tänker äta upp Volvo-kakan där det passar men också markera självständighet. Under eftermiddagen blir det också tydligt hur Geely tänkt. Ingen säger det rakt ut men Geely-koncernen planerade tidigt att stå på tre ben – minst.

• Geely blir volymmärke i Kina. Det skulle kosta alldeles för mycket pengar att bygga om det märket till något annat – plus att koncernen ändå behöver en lågprisbil.

• Lynk&co blir en mellanklassmodell i Kina, Europa och USA. Såld över hela världen enligt en ny modell som ska ge billigare distribution till kund.

• Volvo ska bli mer premium och dyrare.

 

Släktskapet med Volvo syns allra mest i inredningen där jag hade hoppats att Geely vågat lite mer. Visst, den stora bildskärmen är unik men resten påminner om både Volvo och BMW.

Att bygga upp ett nytt bilmärke kostar miljarder i marknadsföring men alternativen hade varit dyrare. Lynk&co ska bygga bilar med samma kvalitet och teknik som en Volvo men till samma pris som en Kia, Hyundai, Nissan eller Peugeot.

Och det kan lyckas alla dagar i veckan. Speciellt om designavdelningen får så fria tyglar som de visade med sin konceptbil. Den väldigt fräcka sportbilen hade ett par detaljer som gör att Lynk&co kan bli ett bilmärke som fler än de franska och koreanska konkurrenterna får se upp med.

Lämna ett svar