Självkörande Volvo blir klar om fem år

Vi har alla läst om hur självkörande bilar kör in i butiker, kör på andra bilar, kraschar och är allmänt opålitliga. Retoriken är densamma som när de första farthållarna kom, och ännu mer när de adaptiva farthållarna slog igenom.

Bilar ”kör sig själv av vägen”.

Fast det är klart att de inte gör. Gjorde inte och gör inte. Det handlar om en klassisk kulturkrock mellan människa och maskin.

Och Volvos utvecklingschef är bekymrad eftersom andra tillverkas misslyckanden kan leda till felaktiga slutsatser och i förlängningen felaktiga beslut, lagar och regler.

– Situationen som vi har i dag är inte alls bra, det är inte bra för bilindustrin. Vi ska inte lova för mycket och vi måste vara realistiska.

Behövs det politiska beslut för att ni som tillverkare ska kunna komma längre, ta nästa steg?

– Nej, inte alls. Det pågår något i USA och det pratas om att systemen måste kunna testas, och det är bra. Men vi väntar inte. Vi utvecklar för fullt för att vara redo.

– Vi tror inte alls på delat ansvar – det är föraren eller bilen som är ansvarig och vi kommer att hoppa över nivå 3 för att gå direkt på nivå 4.

Första bilen rullar ut 2021

När är allt klart?

– Vi ska ha ett första erbjudande till kund klart 2021 och vi ska då vara realistiska, det handlar om pendlande med helt självkörande bilar i den miljön och på motorvägar där föraren inte är med i ”loopen”, inte behöver sättas under press utan kan ta det lugnt. Vi som tillverkare kommer inte att erbjuda fel saker, vi ska inte lova för mycket, vi ska vara realistiska.

– Vi arbetar med det här så snabbt vi bara kan och, igen, vi tror inte på delat ansvar.

Volvos linje är alltså klar – det är hjälp till föraren som i dag, där föraren är ansvarig för vad bilen tar sig för och från och med 2021 självkörande bilar där Volvo tar ansvar när bilen kör sig själv.

Och Volvo och Peter Mertens tror då att regelmakarna och politikerna städat undan alla frågetecken.

Bilen kan då bli det allra första fordon där föraren inte är ansvarig i alla lägen.

Lämna ett svar