Självkörande fordon – nya racet i branschen

Ni har säkert redan hört hur Apple och Google försöker ta sig in i bilbranschen via teknik för självkörande bilar. Ibland målas teknikjättarna upp som blivande biltillverkare och ibland iklär de sig rollen som leverantörer av mjukvara.

Båda varianterna är delvis sanna men det är bakom kulisserna som den riktigt maktkampen finns.

BMW, Mercedes och Audi är vanligtvis bittra konkurrenter om premiumkunderna men de här tre köpte förra året företaget HERE från Nokia.

Here bygger kartor i realtid vilket anses vara en bärande pusselbit i tekniken för självkörande bilar.

HERE letar fortfarande efter partners och här gissar jag att Volvo funderar på om de ska vara med eller lösa den här frågan på ett annat sätt. Före årsskiftet vill BMW, Mercedes och Audi ha besked från andra tillverkare, sen stänger de dörren och börjar jobba.

REA i bilhallarna: Här är 12 bästa nybilsklippen i sommar

”Transportlösningar” är nya strategin

På samma sätt rör det sig runt andra tjänsteföretag, som till exempel Uber. Alla ser att framtidens Uber-bilar kommer att köras utan förare. Tekniken finns till exempel redan på flygplatsen Heathrow där förarlösa taxibilar cirkulerar mellan terminaler, parkeringsplatser och strategiska hubbar.

För bilbranschen är det här en helt ny värld. Tänk om de kan börja konkurrera med kollektivtrafiken på allvar.

Det är därför Volkswagens helt nya strategiprogram handlade mest om ”transportlösningar” – ett ord som vi kommer att höra från alla bilchefer tio år framåt.

Morgondagens biltillverkare vill bygga framtidens transportlösningar. Självkörande bilar ska lösa alla våra transportbehov.

Men för att klara att bygga framtidens transportlösningar behöver biltillverkarna skaffa sig ny kunskap. De jagar nu duktiga ingenjörer, mjukvaruföretag och leverantörer av attraktiva digitala tjänster. Och de som inte har råd eller tid att hänga med nu kommer att få svårt att köra ifatt.

Funderar du på att kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar