Sälja din bil? Så gör du en bra affär

Att bestämma sig för att sälja bilen kan i sig vara ett stort beslut.

Men därefter följer en rad viktiga steg och frågor som du måste ställa dig själv.

Ska du sälja bilen privat eller ta hjälp av bilförmedlare eller bilhandlare? Vilka skyldigheter och rättigheter har du som säljare? Vad behöver du för dokumentation?

Här benar vi ut vad det är som gäller och vad som krävs av dig för att du ska kunna göra en så lyckad och smidig affär som möjligt.

Så gör du en bilvärdering

Det kan vara svårt att veta vad ens bil är värd. På internet finns flera olika tjänster som värderar bilen gratis, men enligt Christian Halldén, Vd på Motormäklaren, är det en faktor som styr marknaden.

– De här bilvärderingstjänsterna är inte pricksäkra utan det är tydligt att det är Blocket som styr. Det bästa är att kolla på liknande bilar på Blocket och inte göra ett för snävt filter med bilar som har exakt samma motor och exakt samma utrustning, säger han.

Det är olika saker i bilens utrustning som spelar in när den ska värderas, och olika sätt som hjälper dig att maximera värdet.

– Har man en större motor så säljer det dyrare. Diesel och automatväxlade bilar likaså. All utrustning har ett värde men det kan vara svårt att prissätta, säger Christian Halldén.

– Generellt sett brukar folk sätta ett ganska bra pris på sina bilar, men det finns också många som överskattar värderingen. Det är värt att påminna sig om att de billigaste bilarna är de som säljer, de andra ligger kvar där för att de inte har sålts.

SE UPP: 10 saker som sänker värdet på din bil

Så ökar du säljbarheten

Det finns många olika knep och sätt för att öka intresset för din bil när du väl ska lägga ut en annons. Christian Halldén betonar vikten av presentationen av bilden. Tricket är att ha flera olika bilder, med fokus på interiören.

– Det ger jättemycket att ha invändiga bilder och det är bra att ta dem i ett upplyst rum och visa både förar- och passagerarsätet. Köparen vill ju känna sig stimulerad så att hen väljer att åka dit och titta på den, säger han.

– Säger man att bilen är skadefri och köparen vet exakt vilken modell han eller hon vill ha så är det de invändiga bilderna som kommer göra mycket för att din annons ska sticka ut.

Förutom besiktningar och service som är viktiga att lyfta i samband med en försäljning så är det viktigt att visa upp en ren och fin bil. Ge hela bilen lite extra kärlek innan en potentiell kund kommer på besök.

– Köpare går på magkänsla oavsett vad de säger. En ren och fräsch bil ger jättemycket för uppfattningen och viljan att köpa bilen. Du får inte nödvändigtvis tillbaka mer pengar, men processen kommer gå mycket smidigare och vara mycket trevligare.

Sälja bil privat

Det finns många olika sätt att sälja sin bil på. I vissa fall kan det vara värt att sälja den privat, i andra fall passar det bättre med en bilhandlare eller bilförmedlare. Fördelar och nackdelar finns i samtliga fall.

Men har du väl bestämt dig för att sälja bilen privat så finns det en del du bör tänka på för att undvika fallgroparna.

Att sälja bilen privat kan vara lockande, det finns som sagt en del fördelar, och har du tur så kan du göra en riktigt bra affär.

– Fördelarna med en privat affär är att det är lite som lotto. Det kan gå väldigt smidigt och fort och man kan få bra betalt. Privatpersoner ska generellt ligga 10-15 procent under marknadsvärdet för att ha en rimlig chans. Men ibland har man flyt, speciellt med lite ovanliga bilar, säger Christian Halldén.

Kort sagt: Du kan få bättre betalt och det kan gå snabbt och smidigt.

Men det finns som sagt en del nackdelar.

– Nackdelarna kan man inte räkna med två händer. Jag som har fokuserat på försäljningsuppdrag i flera år har fått se alla skräckhistorier. Det finns en del riktigt hårresande händelser som jag har fått höra från kunder.

Det finns alltid en risk att du som säljare blir lurad eller i värsta fall rånad. Christian Halldén berättar om sina skräckexempel där personer har åkt för att titta på bilen, och sedan spelat väldigt upprörda och påstått att bilen inte alls är som den står i annonsen. Allt för att säljaren ska sänka priset på bilen.

– Man kan hamna i situationer där man inte känner sig så modig. Det kan väldigt fort eskalera och väldigt fort bli otrevligt, säger Christian Halldén.

LÄS MER: Handlarnas fula knep – så kan du bli blåst

Skyldigheter gentemot köpare

Hos bilhandlare ligger ett större ansvar än hos privatpersoner för dolda fel på bilen som du precis sålt.

När det gäller handel mellan privatpersoner, och för den delen handel mellan privatperson och bilhandlare där du säljer bilen, så är det köplagen som reglerar vad som gäller.

Till skillnad från konsumentköplagen reglerar köplagen sådant som köpare och säljare inte har avtalat om. En så kallad dispositiv lag.

– Skriver man ett noggrant köpeavtal så gäller i första hand det som står där, till skillnad från om du hade köpt av en handlare för då gäller alltid lagstiftningen i första hand, säger Bo Lång, vägledare på Konsumentverket.

Bo Lång betonar vikten av ett välarbetat köpavtal. Uppmana köparen att undersöka bilen noggrant och belys eventuella fel på bilen.

– I köpavtalet skriver man upp vad det är för objekt, vad det är för typ av bil, om det är några eventuella fel och vem som tar ansvar för det, hur långt bilen har gått, och så vidare, säger Bo Lång.

Konsumentverkets hemsida finner du en mall för att hjälpa dig att upprätta ett köpavtal.

Uppmanar du säljaren att undersöka bilen så är hen medveten om i vilket skick bilen säljs. Men sen finns det dolda fel som kan uppdagas vid ett senare tillfälle.

– Då är det säljarens ansvar om man inte i avtal har kommit överens om någonting annat, vilket man kan göra med köplagen. Man kan välja att komma överens om hur man hanterar eventuella fel som kommer fram senare.

Ägarbyte via Transportstyrelsen

Det finns bara ett avtal och en dokumentation som krävs enligt lag för att köpa och sälja en bil. Du behöver bara skriva över bilen till den nya ägaren på Transportstyrelsen.

Det finns tre olika sätt att göra det.

– Vid alla tre sätten är det viktigt att du säkerställer att den du har att göra med är den som han eller hon utger sig för att vara, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Numera kan du anmäla ägarbytet både på Transportstyrelsens webb eller via gratisappen ”Mina fordon”. Då kontrolleras automatiskt vissa viktiga uppgifter och du får direkt feedback om ägarbytet gått igenom eller inte.

– I processen kontrolleras bland annat att registreringsbeviset är det senast utfärdade, att fordonet inte är efterlyst, att de unika körkortsreferensnummer som måste anges inte är kopplade till förlustanmälda körkort och att allt är i sin ordning. Om det är något som inte stämmer avbryts ägarbytesanmälan, säger Mikael Andersson.

Det vanligaste är dock fortfarande att använda bilens registreringsbevis och skicka in anmälan via post.

– Gör man en anmälan om ägarbyte den här vägen brukar jag rekommendera att både säljare och köpare tillsammans lägger handlingen på brevlådan, för då vet båda att det är gjort, säger Mikael Andersson.

Men förutom ägarbytet är det alltså viktigt att skriva ett köpavtal, både för köparens och säljarens skull, även om det inte finns något lagkrav.

– Ju bättre avtal man har desto lugnare kan man sova på nätterna, säger Bo Lång på Konsumentverket.

Faror med att sälja privat

Den största faran vid ett ägarbyte för säljaren ligger i betalningen, menar Christian Halldén på Motormäklaren.

– Jag vet att man kan ringa banken och häva bankbetalningen direkt efter man gjort den. Så bara för att man gjort en betalning betyder inte det att den har clearats, säger han.

Halldén rekommenderar betalappen Swish om det rör sig om lite mindre summor. Desto svårare blir det när det rör sig om stora summor.

– Det är ett förtroendespel mellan säljaren och köparen, men om det inte går att swisha skulle jag vilja ha pengarna först. Men det förstår man ju att köparen kan tycka är otäckt.

– Jag skulle vara försiktig med att ta emot kontanter. De kunder vi har haft som har kontanter är inga personer man ska göra affärer med när det gäller så mycket pengar.

Vanliga missar vid privatköp

Enligt Bo Lång så är det vanligaste misstaget när man köper och säljer en bil att köparen får en produkt som inte är i det skick som hen kunde förvänta sig.

Då gäller det att ha haft ett tydligt och vattentätt avtal.

– Om du inte har avtalat om någonting, om du bara skriver kvitto och säljer bilen och så märker du att det är ett jätteallvarligt fel på bilen efter att du kört 40 mil, då får man vända sig tillbaka till säljaren. Då är det säljarens ansvar, säger Bo Lång.

Ingen ångerrätt när du säljer privat

Varken köparen eller säljaren kan utnyttja en ångerrätt när ni ingått ett avtal.

Ett muntligt avtal är i teorin lika bindande som ett skriftligt, men det är desto svårare att bevisa om man till exempel har olika uppfattning om båda faktisk har godkänt avtalet eller ej.

– Därför kan man nog generellt säga att avtalet bör vara skriftligt för att man ska kunna bevisa att det faktiskt existerar en överenskommelse som båda accepterat, säger Bo Lång.

Sälja bil med lån

Vad händer om man köpt en bil som står som pant eller säkerhet på ett lån?

– Om bilen är pantsatt så måste man informera om det, annars blir det också fel i lagens mening. Då har säljaren lurat in köparen i ett avtal som man inte ens hade rätt att göra eftersom bilen är pantsatt. Det är inte jättevanligt men det kan ju hända, att någon till exempel har lånat pengar med bilen som säkerhet.

– Då blir det komplicerat. Har någon köpt den i god tro så kan det vara så att köparen slipper betala det, men det får tingsrätten avgöra i så fall.

Christian Halldén avråder från att sälja en bil som är kreditmarkerad.

– Det kan vara svårt att ta loss den om du ska sälja privat, just för att det är otryggt för köparna och många väljer då att backa från affären, säger han.

Men köper du en bil som är kreditmarkerad så bör du och säljaren ta reda på hur stor restskulden till banken är. Sedan betalar köparen restskulden i samband med köpet av bilen.

Sälja bil på Blocket

Blocket är populär plattform för att sälja sin bil. Farorna med att sälja på blocket är desamma som tidigare nämnt när det kommer till att sälja bil privat. Men det kan gå snabbt och säljaren kan, om hen har tur, få bra betalt.

Vad kan då du som säljare göra för att maximera dina chanser att få bilen såld för en acceptabel summa?

– Det är viktigt med en ren bil och informativa bilder med fokus på inåtvändiga bilder, säger Christian Halldén.

– När det gäller prissättning så är det bästa sättet att jämföra med liknande bilar på Blocket och inte lägga sig för dyrt.

På Blocket kan en säljare dessutom betala extra för att få ha med fler bilder i annonsen.

– Jag tycker man ska göra det alla gånger, här ska man inte vara dumsnål.

Vissa väljer att klistra in hela listan på utrustning till bilen. Ren idioti, menar Christian Halldén som i stället tycker man ska fokusera på att lyfta fram sådant som är av extra värde för en köpare.

– Man skriver det som man vet är viktiga tillval men man behöver inte berätta att det finns ABS-bromsar för det är ingen som bryr sig om det.

Är det en svensksåld bil rekommenderar Halldén att man lyfter fram det i texten då det är ”en viktig säljpunkt”. Dessutom är det bra att lyfta service- och besiktningshistorik.

– Det ska stå först för det är en viktig trygghetspunkt för köparna.

Sälja till bilhandlare

Att vända sig till en bilhandlare kan bilägare göra av flera olika skäl. Främsta skälet är dock att det är ett tryggt och komfortabelt sätt att få sin bil såld. Men räkna med att få sämre betalt.

– Jag skulle säga att en bilhandlare drar av minst 15 000 kronor och ofta i området 20-30 % på marknadsvärdet.

Precis som med en försäljning mellan privatperson och privatperson så är det köplagen som gäller när du säljer en bil till en bilhandlare. Men även här gäller det att vara noga med köpavtalet.

– Du har inte ett konsumentförhållande eftersom handlaren köper av dig. Men det är ändå handlaren, som har förkunskapen, som ska undersöka bilen så det är också viktigt att vara noga med avtalen, säger Bo Lång på Konsumentverket.

Få bilhandlare att betala mer

Det kanske inte är lika lätt att få bilhandlare att betala mer, som det är med privatpersoner.

Men precis som vid en privataffär så rekommenderas du att komma dit med en ren och fin bil, vilket kan öka möjligheten till att de betalar mer.

– Ett tips är att åka till flera olika bilhandlare så du får en bild över hur prissättningen ser ut, säger Christian Halldén.

Sälja bil med restskuld till bilhandlare

Här gäller samma sak som med en privatperson. Bilhandlaren kollar upp vad restskulden ligger på och ger sedermera dig summan som blir kvar efter att den är betald.

Sälja bil via bilförmedling

Förutom att sälja privat och via bilhandlare så finns det ett tredje alternativ: bilförmedling.

Här kliver bilförmedlaren in i säljarens skor och tar över hela processen. Bilförmedlaren tar sedermera provision på summan som bilen såldes för.

– Så fördelarna är att du får ungefär samma pengar som på blocket och du slipper allt arbete och generellt allt reklamationsansvar, säger Christian Halldén.

Det finns i dag en rad bilförmedlare ute i Sverige som utför dessa tjänster men se till så att du inte hamnar hos en oseriös sådan. Gör en gedigen bakgrundskoll innan du ingår ett avtal.

Lämna ett svar