Saab gör comeback i bilindustrin nästa år

Produkterna bygger på stridsflygplanet Gripens it-system och Saabs nya radar.

I Gripens nya it-system har Saab skilt på de kritiska delar, som behövs för att flygplanet ska kunna flyga, från de delar som används för att lägga till nya vapen och andra funktioner som snabbt kan behöva ändras, enligt Svenska Dagbladet.

Funktionen kan liknas vid den i en smart mobiltelefon där användaren hela tiden kan lägga till och ta bort nya funktioner eller appar.

Däremot kan användaren inte göra ändringar i det grundläggande systemet som styr mobilen.

Gripen-tekniken passar bra i bilar

Enligt Saab-chefen Håkan Buskhe behövs samma typ av uppdelning av it-systemen i de självkörande bilar som är på gång de närmaste åren.

– Ska vi ha självkörande bilar måste vi vara helt säkra på att ingen kan komma åt de trafikkritiska delarna och göra ändringar där. Den arkitektur vi tagit fram för Gripen passar helt enkelt väldigt bra för bilindustrin och det här kan bli ett klassiskt exempel på en bra spin-off från försvarsindustrin, säger Saab-chefen Håkan Buskhe, till Svenska Dagbladet.

Stor marknad

Han bedömer marknaden som mycket stor.

– Under våren 2017 startar vi ett nytt bolag som ska samla ihop våra lösningar och arbeta mot bilindustrin. Vi har redan diskussioner igång med olika företag och vi siktar framför allt på den europeiska bilmarknaden, säger Håkan Buskhe, till Svenska Dagbladet.

Tidigare tillverkade Saab både stridsflygplan och bilar. Det tog slut i början av 1990-talet när biltillverkningen skildes från försvarsdelen.

2011 gick biltillverkaren Saab Automobile i konkurs.

Men nu tänker alltså Saabs vd Håkan Buskhe göra ett försök att ta sig tillbaka in på bilområdet.

Göra en nystart.

 

LÄS MER: Visionen – så kunde Saab ha sett ut idag

Lämna ett svar