Så undviker höstens största trafikfaror

1. DÅLIG SIKT

Bra sikt är a och o för att minska olycksrisken. Och med höstmörkret försämras sikten avsevärt. Ett effektivt motmedel är att montera in extraljus. Det finns massor av sådana att välja på i handeln. Tänk också på att förbättra backljusen och inte bara ljusen fram.

2. KORSANDE VILT

Stora vilda djur orsakar många trafikolyckor – inte minst på hösten när det även pågår älgjakt, rådjursjakt och vildsvinsjakt vilket kan skrämma upp djuren på vägarna. För att minska risken för viltkrockar gäller det att se till att sikten är så bra den kan vara och hålla uppmärksamheten hög.

3. KRAFTIGT REGN

Hösten är en regnig årstid med ibland väldigt häftiga skurar. Att ha bra rutor och effektiva vindrutetorkare är därför mycket viktigt. Dåliga vindrutetorkare i ösregn är en trafikfara i sig. Kom även ihåg att rengöra rutornas insidor.

4. LÖMSK FROSTHALKA

Men hösten kommer frostnätterna vilket kan innebära mycket hala vägar även under morgnarna. Se till att ha däck för det väglag som råder. Många byter från sommardäck till vinterdäck lite väl sent. Kolla också så att mönsterdjupet är tillräckligt.

5. KORTA AVSTÅND

Det är i och för sig inte årstidsberoende, men en stor trafikfara är förare som inte håller tillräckligt stort avstånd till framförvarande fordon. Det hala väglaget under hösten och vintern minskar dessutom säkerhetsmarginalerna. Två meter är helt otillräckligt.

 

Sugen på ny bil? Se här vad du får för din gamla bil!

Lämna ett svar