Så mycket drar din bil – egentligen

Det är Transport & Environment som gått igenom flera olika bilmärken och jämfört vad deras verkliga bränsleförbrukning är jämfört med vad som framgick i laboratorietester vars regler bestäms av EU.

Och läsningen är minst sagt dyster.

Mercedes är den största boven och drar hela 54 procent mer bränsle än vad som står angett – med vissa modeller som drar 56 % mer.

– Det är inte aktuellt. Våra bilar är certifierade och följer gällande regler, säger Mercedes kommunikationschef till SvD på frågan om deras kunder kan få en ny bil efter att det visat sig att bränsleförbrukningen är betydligt högre än vad som anges.

Även Audi och Smart har en betydligt högre bränsleförbrukning än vad som anges – närmare bestämt 49 procent högre.

 LÄS MER: Så mycket blir du lurad av bilindustrins egna siffror

 

Skillnaden mellan verklig förbrukning och angiven förbrukning för alla tillverkare. Resultaten blir sämre och sämre för varje år.

Skillnaden ökar överlag

Ser man till hela bilindustrin så har det skett en ökning i skillnaden på påstådda utsläpp kontra faktiska utsläpp. 2012 låg siffran på 28 procent – och i går har den ökat till 42 procents skillnad.

Och om man blickar man ännu längre tillbaka i tiden – för ett decennium sedan – var skillnaden 14 procent.

Den bil som klarade sig allra bäst i rapporten var Fiat som har enligt undersökningen har en skillnad på 35 procent.

Men överlag så har de flesta bilarna ett högre utsläpp: Peugeot, 45 procent, Toyota, 43 procent, och Volkswagen, 40 procent.

 LÄS MER: Här är alla bilar som drabbas i fusket

Lämna ett svar