Så mycket drar bilarna mot vad som är angivet

Diselgate har knappast undgått någon.

Volkswagen manipulerade mjukvara för att ge sken av att avgaserna var renare än vad de egentligen var och en förlikning på 125 miljarder kronor nåddes i USA.

I samband med att skandalen briserade lovade PSA-gruppen – som består av Citroën, DS och Peugeot – att visa på riktiga förbrukningssiffror.

Dessa siffror skulle sedermera jämföras med de siffror som mäts upp i laboratorium med EU:s körcykel.

Så genomfördes testet

Genom en projektform som går under namnet Real Driving Emissions, RDE, och som används av EU själva har de kopplat en portabel mätutrustning till bilen och kört runt i stadstrafik (2,5 mil), landsväg (3,9 mil) och motorväg (3,1 mil).

Testbilarna har haft last och en passagerare och körts bland vanlig trafik.

De har tagit hjälp av två oberoende organisationer: Transport & Environment, T&E och France Nature Environment, FNE. Bureau Veritas, en oberoende testorganisation, har också varit med och sett till att allt har gått rätt till.

 LÄS MER: Cadillac visar nya bilarna CT6 och XT5

Egentlig förbrukning – Angiven förbrukning – Differens

Visar dystra siffror

I går publicerades siffrorna som visar att det finns en skillnad mellan bilarna som testas i laboratorium med EU:s körcykel och de som testas ute på de vanliga vägarna.

Samtliga av de 28 bilarna som redovisas skiljer sig från EU:s förbrukningssiffror.

Som minst skiljer det 1,2 deciliter per mil och som mest hela 2,7 deciliter.

Peugeot 3008 1,2 PureTech 130 S&S är den bil som klarar sig sämst i testerna. Den har en verklig förbrukning på 0,76 liter per mil – vilket är 2,7 deciliter mer än EU:s förbrukningssiffror på 0,49 liter per mil.

C4 Picasso BlueHDi 120 S&S EAT6 Intensive är den Citroën-bil som klarar sig sämst. Den drar 0,65 liter per mil, jämfört med 0,39 liter som den ska dra enligt EU:s körcykel.

Den bil som klarar sig bäst i test är Peugeot 1.6l BlueHDi 100 BVM5 med en verklig förbrukning på 0,47 liter per mil – en skillnad på 1,2 deciliter.

 Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar