Så klarar du trafikkaoset i midsommar

Det är ingen lek att ge sig ut på vägarna under midsommar, speciellt inte på torsdagen. Den brukar vara den allra mest olycksdrabbade av midsommarhelgens dagar.

Mellan fyra och åtta personer beräknas dödas och cirka 285 skadas svårt i trafiken under midsommarhelgen. Under förra årets midsommarhelg omkom fem personer i trafiken och 219 skadades svårt.

– Midsommar är en av de värsta trafikhelgerna under året. Det kommer att vara trångt på vägarna ut från Stockholm, Göteborg och Malmö. Och trafiken ökar kraftigt mot klassiska områden för midsommarfirande som Roslagen, Bohuslän, Siljan och Öland, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

”Hoppas många trafikpoliser syns”

Framkomligheten och trafiksäkerheten på vägarna i midsommar är ofta lägre än normalt eftersom de inte är beräknade och dimensionerande för den intensiva midsommartrafiken. Mycket av trafiken går dessutom på vägar som inte är mötesseparerade, vilket ökar olycksrisken. Som exempel kan nämnas att dödligheten i olyckor minskar med 80 procent när en högtrafikerad väg blir mötesfri.

– Flest olyckor sker där det är mest trafik, men många av de allvarliga olyckorna – under en normal midsommarhelg – inträffar på mindre vägar i glesbygden. Det är därför omöjligt att förutsäga var olyckorna kommer att ske – det är som att kasta ut en näve grus på en karta, säger Erik Kjellin och fortsätter:

– Jag hoppas även att många trafikpoliser syns ute på vägarna. De har en lugnande effekt och det kan förhoppningsvis hålla nere antalet olyckor.

 LÄS MER: 12 plågor i sommartrafiken

Unga män en riskgrupp

Enligt Transportstyrelsens statistik skadades i genomsnitt 285 personer under midsommarhelgen perioden 1995-2015 (det är polisrapporterade trafikolyckor – det verkliga antalet antas vara betydligt större). Under samma period dödades i genomsnitt fyra – åtta personer i trafiken.

– Unga män är överrepresenterade bland dödade och svårt skadade i midsommartrafiken. De står för nästan hälften av alla olyckor. En anledning är att den gruppen ofta utsätter sig för större risker än andra, säger Erik Kjellin.

 LÄS MER: 10 regler svenska bilister vägrar lära sig

Goda råd inför resan

Före avresan:

  • Kontrollera däcken och lufttrycket.
  • Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.
  • Se över belysningen.
  • Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.
  • Ladda mobiltelefonen men undvik att tala i den när du kör.

Under färden:

  • Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
  • Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna och köer, som fördröjer framkomsten, är vanliga.
  • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.
  • Håll avstånd till närmaste fordon. Annars är risken stor för kollision vid häftiga inbromsningar.
  • Försäkra dig om att du är nykter och utvilad.

 Här kan du värdera din bil – helt gratis!

Lämna ett svar