Så blir Toyotas nya rallysatsning

När Volkswagen hoppade av rally-VM riktades allt ljus på nästa stora fabriksteam: Toyota. Och visst var Toyota snabbt där och samlade ihop guldkornen från VW:s VM-team.

Regerande världsmästaren Sebastien Ogier erbjöds en plats men när Ogier valde Ford blev det Jari-Matti Latvala som hittade hem till Toyotas finsk/japanska VM-satsning.

– Jag började min WRC-karriär i en Toyota så när jag nu kom till teamet så kändes det som att komma hem, avslöjade Latvala när han klev in på scenen i Helsingfors, direkt hemkommen från testkörning i Tolouse.

Mäkinen leder VM-teamet

Det är fyrfaldige världsmästaren Tommi Mäkinen som leder Toyotas nya VM-team och Toyota fortsätter sin tradition med framgångsrika förare som teamchefer.

Minns att det under många, många år var svenska Ove ”Påven” Andersson som var chef för Toyotas motorsportavdelning.

Latvala kommer till Mäkinen med en stor erfarenhet från Volkswagens utveckling av vinnarbilar. Efter ett par dagars tester kan Latvala också jämföra.

– Det är en annan känsla i Toyota-bilen jämfört med Volkswagen. Bilen uppträder lite annorlunda, motorn har en annan karaktär. Vi har mycket jobb kvar att göra men känslan är ändå väldigt bra. Aerodynamiken och tillförlitligheten är där. Ska jag jämföra med tidigare bilar jag har kört så är Toyotan mer lik den Ford Fiesta jag körde före VW Polo. Och det gick bra i den Forden.

LÄS OCKSÅ: Så förändras Svenska rallyt – sträckor stryks

Latvala har ett intensivt testprogram

Latvala har kämpat i skuggan av Sebastien Ogier i VW-stallet och får nu ansvar för att leda Toyota uppåt i resultatlistan. Latvala har ett intensivt testprogram framför sig för att hinna komma förberedd till Monte Carlo och inte minst Svenska rallyt.

– Om vädret håller i sig så är det meningen att vi ska köra ett par dagars vintertester, det är viktigt inför Svenska, säger Jari-Matti Latvala.

Tommi Mäkinen har ett 100 man stort team i Finland men det kommer att behövas fler för att nå resultat. När Hyundai inledde sin VM-satsning hade de byggt upp en 200 personer stor avdelning i Frankfurt. Jari-Matti Latvala är också medveten om att Toyota står inför en tuff utmaning.

– Vi är inte där än, det behövs mer jobb med bilen. Men det känns bra och i slutet av året ska vi vara redo att utmana om pallplatserna. Jag minns från min första säsong med VW att det dröjde tre, fyra tävlingar innan allt satt som det skulle.

Lämna ett svar