Rolls-Royce lovar: Vi bygger inget monster

Bentleys stora Bentayga är det senaste tillskottet till den allt större suv-klassen. Och det finns fler som vill vara med och leka. Lyxbilstillverkaren Rolls-Royce har länge skissat på en egen lyxsuv och det interna kodnamnet ör Cullinan.

Suvprojektet är ytterst hemligt men när BMW:s designchef Adrian van Hooydonk träffade magasinet Top Gear nyligen så kunde han inte hålla sig ifrån att avslöja några detaljer.

Enligt designchefen så finns det faktiskt en viss erfarenhet av suv-byggen inom bilmärket. När Rolls-Royce startade så användes bilarna av kungligheter och makthavare på resor mellan Europa och Mellanöstern. Då behövdes det egenskaper som hög markfrigång, komfort och bra prestanda.

Årets 12 bästa bilar: Suv, mellanklass, kombi

Byggd för att klara tuffa vägar långa sträckor

Enligt van Hooydonk ska Rolls-Royce suv:en fungera att köras på tuffa vägar under lång tid. Det är också viktigt för Rolls-Royce att verkligen visa bra terrängegenskaper – de tänker inte bygga en bil som bara ska betraktas, den ska användas.

Adrian van Hooydonk lovade också Top Gears utsända att Cullinan inte kommer att bli något stort monster.

Under huven kommer vi troligen att få sen V12-motor som kan konkurrera med Bentleys dubbelturbo-V12:a. Englands drottning har redan gjort sitt val: hon har köpt en Bentley Bentayga. Men Rolls-Royce hoppas förstås att drottningen gör ett bilbyte när Cullinan ska vara färdig för försäljning. Spekulationerna säger att bilen bör vara klar senas 2018.

Sugen på att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar