Rekord på rekord men det finns mörka moln

Kvartalsrapporterna från de olika bilföretagen visar stadigt svarta siffror. Och alla försöker vi förstå hur en bra bit över 300 000 beställningar har lagts på Tesla Model 3, en bil som vi vet så väldigt lite om.

Bilköparna verkar i alla fall inte tveka. Mercedes har fått en flygande start på året i jakten på att bli största premiummärke och nya E-klass har sålt bra i Sverige. Förhandsbeställningarna i Sverige på E-klass kan faktiskt mäta sig med alla beställningar på Tesla Model 3.

Skillnaden är att E-klass har sälj- och leveransstart nu i april och i sommar medan Model 3 kommer ut på vägarna först om drygt två år.

Att Opel skulle visa fina siffror nu när nya Astra – Årets Bil 2016 – verkligen säljer i alla bilhallar är inte förvånande och i Sverige lär Astra kombi ta rejäl fart när den börjar säljas i svenska bilhallar om två veckor.

Även Volvo visade upp fina kvartalssiffror med stor efterfrågan på nya XC90 i både Kina och USA. I Sverige väntar vi med spänning på de allra första testerna av nya V90. S90 har ni som läser ALLT OM BILAR redan full koll på efter vårt tidiga test i norra Sverige redan i februari.

Räkna med tuff debatt om nya mätmetoder

Men det finns en del mörka moln på bilhimlen. VW-skandalen är långt ifrån över och nu börjar även handlarna att tröttna på att VW inte verkar kunna få återkallelsen av bilarna ur världen. En färdig lösning verkar dröja för VW både i Europa och USA.

I sommar kan vi också räkna med en tuff debatt om de nya mätmetoderna för förbrukning och utsläpp.

Opel och Peugeot tillhör de som tänker avslöja förbrukning i så kallad verklig körning. Och de nya mätmetoderna kommer att bli ett hårt slag för framför allt laddhybriderna. Äntligen kommer vi att få se svart på vitt vad laddhybriderna verkligen förbrukar och släpper ut och inte de dopade siffror vi haft från dagens körcykel.

På lång sikt har vi bara nosat på den verkligt intressanta frågeställningen om vätgas kontra batteribilar.

Vad kostar det egentligen att framställa vätgas och hur mycket batterier klarar världens resurser?

Som ni ser står bilbranschen aldrig stilla.

Köpa eller leasa ny bil? Se vad du får för din gamla HÄR

Lämna ett svar