Regeringens bilskatteförslag sågas

Under de värsta Åsa Romson-krisdagarna i våras presenterade regeringen sitt förslag för ett så kallat bonus-malus-system. Namnet är hämtat från Frankrike där bonus ska stå för skattelättnader för miljövänliga bilar och malus för straffbeskattning av miljövärstingar i bilparken.

Redan när förslaget kom pratade jag med flera föreningar och sammanslutningar och som var direkt kritiska.

Det var för lite bonus till miljövänliga bilar och för lite malus och det var bonus till fel typer av bilar. Bland annat så dissade utredningen gasbilarna.

Nu har remisstiden för förslaget gått ut och det är ingen munter läsning för regeringens enmansutredning. Fores vd Mattias Goldmann sammanfattar själv remissvaren i en debattartikel med orden: gör om, gör rätt.

Enligt flera remissvar så räcker det inte att regeringen gör vissa justeringar, utredningen måste göras om från grunden.

Och jag förstår kritiken. Det är förvånande att regeringen kör i diket så markant i en fråga som inte behöver vara så svår.

LÄS OCKSÅ: Polisen genomför insatsvecka

Otydligt och ogenomtänkt

Det här är mina invändningar och de återfinns alla i de olika remissvaren:

 Laddhybriderna anses vara väldigt miljövänliga – av någon konstig anledning. Och det stämmer förstås att de är snälla mot miljön – om man kör dem på el. Men tvärtom är de väldigt miljöovänliga när de körs på diesel eller bensin. Det är så tydligt att regeringens utredare borde ha koll på den här rejäla fällan.

 Regeringen skriver också i förslaget att det behöver justeras redan om ett år. Det har regeringen föreslagit trots att alla som berörs av förslaget efterlyst långsiktighet.

 Otydligheten i förslaget är också besvärande. Bilägarna och bilköparna vill veta vad som är rätt och fel och trots att det finns beprövade system för att peka ut miljövänliga val finns det inte alls med i förslaget.

Förutom de här tre punkterna sågas regeringens förslag av bland andra Regelrådet för att det saknas en ordentlig konsekvensutredning. Att regeringens utsedda utredare inte ens kan utreda frågan efter de regler som finns är förstås ett fiasko.

”Har inte en chans att bli verklighet”

Men kanske är det precis som bland andra Mattias Goldmann sa redan i våras: det här förslaget har inte en chans att bli verklighet, inte en chans.

Kanske var det heller inte meningen att det skulle bli verklighet, så konstig är hanteringen.

Tyvärr måste utredningen göras om från början och allt talar för att det här kan gå så långt som till att bli en het valfråga. Det är i sin tur en mardröm för politikerna eftersom hur det slutliga förslaget än utformas så betyder det att det blir dyrare att köra och använda bil.

Ett sånt förslag är inget man vinner ett val på.

Byta till snålare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar