Rattsurf och fylla – så kör ungdomarna

Det riskfyllda beteendet medför att ungdomarna – mellan 18 och 24 år – löper dubbelt så stor risk att dödas i trafiken jämfört med en genomsnittlig bilförare i Europa.

Undersökningen har gällt studenter på universitetsnivå i Europa.

43 procent av de medverkande i undersökningen har uppgett att de skickat sms under bilkörning, 38 procent att de bläddrat i appar och 36 procent att de tagit emot samtal i mobilen medan de kört bil.

Kör bil efter att ha druckit alkohol

Dessutom har 60 procent svarat att de någon gång överträtt gällande hastighetsbegränsning och 13 procent att de kört bil efter att ha druckit alkohol.

För att förändra de unga bilförarna riskfyllda beteende sprider det amerikanska bilföretaget Ford sitt utbildningsprogram Driving Skills For Life över Europa.

Innan året är slut ska 20 000 unga bilförare från 13 europeiska länder få gratis praktisk och teoretisk utbildning för att utveckla sin bilkörning.

Programmet har funnits i USA i 13 år och lanserades nyligen i Europa.

Ännu så länge arrangeras inte de praktiska momenten i Sverige, men unga bilförare mellan 18 och 24 år i Sverige har tillgång till det teoretiska utbildningsmaterialet på hemsidan www.drivingskillsforlife.com.

Sugen på att köpa ny bil? Se här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar