Polisen varnar för taxiblåsning

Anmälningar om bedrägeri under taxifärd fortsätter att strömma in till polisen. Bedragarens metod är enkel, och går ut på att utnyttja berusade personer, ofta unga män, som är på väg hem efter en krognatt.

När offret betalar lägger föraren märke till pinkoden och byter ut betalkortet mot ett annat. Någon betalning har inte skett – eftersom transaktionen kan spåras elektroniskt. I stället tömmer bedragaren kontot på pengar i en bankomat. I en del fall har kunder blivit av med tiotusentals kronor.

”Dagen efter vaknar brottsoffret upp och upptäcker så småningom att kortet är utbytt och att pengarna är borta. I många fall, men inte alltid, har det varit under färd med svarttaxi det aktuella brottet har skett”, skriver polisen på sin facebooksida.

Lämnar över kortet på macken

En annan metod som används är att chauffören säger till kunden att han kan göra rätt för sig genom att köpa bensin. Offret lämnar över kortet till chauffören, som sedan ger ett annat kort tillbaka efter tankningen.

Rådet är att alltid skydda sin pinkod och att kontrollera att det verkligen är rätt kort du får tillbaka efter att ha betalat. Ett annat alternativ är att ha med sig kontanter som man betalar taxin med.

Den här typen av bedrägerier började breda ut sig redan 2013, men trots att polisen varnar för metoden gång på gång lyckas bedragarna hitta nya offer.

 Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar