Polisen träffade kollega – visade sig vara docka

Allt om bilar har tidigare rapporterat om polisens minskande resurser.

Bland annat så har antalet nykterhetstester minskat drastiskt med nästan 50 procent de senaste åren.

Då passar vissa personer på att till synes ta lagen i sina egna händer inom andra områden – bland annat för att få bukt med hastighetsöverträdelser.

Polisen på Gotland har lagt upp en bild på Facebook på en hemmasnickrad gubbe som är utklädd med gul väst och som ser ut att hålla i en laserpistol – troligtvis i syfte att skrämma förare till att sänka hastigheten.

”Upptäckte vi denna välgjorda docka längs med en av de större vägarna. Vi kan väl anta att initiativtagaren är missnöjd med fordonens hastighet på aktuell väg…”, skriver de på sin Facebooksida.

LÄS MER: Polisen slår tillbaka mot kritiken – målar fler fordon till Pride

”Ser inget brott”

Polisen på Gotland ser inget problem med att sätta ut figurer som skulle kunna påminna om polisen.

– Jag ser inget som skulle vara ett brott överhuvudtaget. Här finns ingenting som jag kan rapportera som brottsligt utifrån den här bilden, säger Visbypolisens presstalesman Ayman Aboulaich.

– Om det hade varit polismärken så kan vi gå in i brottsbalken där det finns ett brott som heter föregivande av allmän ställning då man ger sken av att det är en polis. Men här står det inte någonstans. Det är en vanlig joggarväst och keps.

Även trehjulingar används

Att privatpersoner tar till egna medel för att ”lura” bilister är inget nytt. Tidigare har det funnits liknande dockor och även barncyklar.

– En trehjuling kan stå i närheten av vägen men egentligen är inget barn i närheten. Men en bilist som ser cykeln får tankarna ”var är barnet?” och då sänker man hastigheten för att man vill lokalisera barnet.

Är det här något som ni uppmuntrar?

– Uppmuntra vet jag inte om jag skulle säga, men det har säkert gett en effekt för den här fastighetsägaren för annars hade de inte ansträngt sig så här.

Dags för ny bil? Se vad din gamla är värd här

Lämna ett svar