Polisen genomför insatsvecka

NTF mäter hastigheten i tätorter varje år och de senaste mätningarna visar att det är de lägsta hastigheterna som är svårast att följa – trots att många uppger att det just är där man tycker att det är viktigast att hålla rätt hastighet. Endast 44 procent gjorde det på 40-sträckorna medan det var 72 procent som gjorde det på 70-sträckor.

Motormännen har genomfört en liknande undersökning och deras resultat är ännu dystrare.

LÄS OCKSÅ: Polishelikopter jagade Pokémon-jägare

Fler än hälften kör för fort

Motormännen kollade trafiken vid 25 skolor på 18 orter i maj, alltid vid åtta-tiden på morgonen under skoldagar. 59 procent av fordonen körde för fort. Det är en markant försämring, jämfört med motsvarande studie 2012. Då var det ”bara” 46 procent som överskred fartgränsen.

Resultatet beskrivs av Motormännen själva som både förvånande och skrämmande.

– Enligt min bedömning är medvetenheten och förståelsen för 30-gränsen vid skolor stor bland trafikanterna. Därför trodde jag att man skulle vara bättre på att efterleva gränsen, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Svenska jätten: Titta in i Europas största husvagn

Yrkesförare sämre på att hålla hastigheten

Yrkesförare var något sämre än privatbilister på att hålla fartgränsen.

– Det gör mig extra upprörd. De borde föregå med gott exempel. Dessutom kör de ofta tunga fordon, så konsekvenserna vid en olycka kan bli än värre, säger Carl Zeidlitz.

Om mätningarna gjorts av polisen hade över 300 körkort dragits in och mer än elva miljoner kronor utdömts i böter, enligt Motormännen. Bilistorganisationen pekar på fler poliskontroller och fartdämpande åtgärder, typ trafikljus och vägbulor, som möjliga sätt att sakta in trafiken vid skolor.

Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholms polisregion, medger att fartkontrollerna nationellt blivit färre på senare år.

– Det är en följd av prioritering i verksamheten, säger Bolinder.

Gemensam instatsvecka i hela EU

Den här veckan görs dock en insats, kopplad till skolstarten, med fartkontroller inom hela EU. Annars är det sällan polisen granskar trafiken just vid skolor.

– Vi har väldigt sällan olyckor på 30-sträckor. Vi måste vara där det händer flest olyckor, där vi gör mest nytta, säger Göran Bolinder.

Med start i dag satsar polisen extra på att kontrollera hastigheten på landets vägar. Polisen kommer framför allt stå där det lokalt är allra viktigast att hålla hastigheten, antingen för att det är många oskyddade trafikanter eller för att trafikmiljön på annat sätt är extra osäker eller olycksdrabbad.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar