Pengar målet för de flesta bilhackare

Det viktigaste för bilhackarna är förmodligen inte att bara ta kontroll över fordonens styrning och acceleration.

En växande antal experter anser att skapande av spektakulärt trafikkaos inte är det primära hotet från bilhackare. De kan vara ute efter något mycket mer jordnära – pengar, skriver motorsajten Autonews.

– Endast en minoritet av dessa brottslingar motiveras av att kunna göra fysiska attacker med de hackade fordonen. Pengar är en mycket starkare drivkraft, säger Andre Weimerskirch, vice vd för internetavdelningen på fordonsleverantören Lear Corporation.

Så kan hackarna använda intrången

Här är, enligt Andre Weimerskirch, några ekonomiska skäl, som bilhackarna kan ha med sina brottsliga dataintrång.

  • Låsa upp ett fordon och stjäla det.
  • Kräva pengar från bilägaren i utbyte mot att ge tillbaka kontrollen över bilen.
  • Stjäla kreditkortsinformation (via usb-portar).
  • Använda platsdata och program för att bryta sig in i bilägarens hem och komma över värdefulla föremål.
  • Fordonens anslutning kan också hjälpa hackare att lokalisera polisbilar och avlyssna samtal via bluetooth-mikrofon.

– Att kunna avlyssna samtal som förs i baksätet på exempel en limo kan vara att stort värde. Det är mycket intressant för en inkräktare, säger Craig Smith, en säkerhetsforskningschef vid internetsäkerhetsföretaget Rapid7, till Autonews.

Många bilar på vägarna idag har möjlighet att kommunicera både internt mellan fordonskomponenter och externt med andra enheter som till exempel mobiltelefoner och bärbara datorer. Enligt beräkningar kommer cirka hälften av bilarna på vägarna 2020 att ha någon grad av anslutning.

Sådan anslutning gör bilarna sårbara för hackerattacker utifrån. Samtidigt uppger mindre än hälften av biltillverkarna att deras internetsystem är ”väl förberett” för att kunna hantera hackerhot.

”Omöjligt att hantera alla problem”

För att kunna försvara sig mot intrång av hackers måste biltillverkarna ständigt övervaka fordonen för att snabbt kunna upptäcka programvarufel och potentiella svagheter i systemet.

En öppen kommunikation inom bilbranschen kan också hjälpa biltillverkare att identifiera potentiella sårbarheter innan de hinner bli utnyttjade av hackers.

– Fordon är nu främst programvara. Men det kommer att vara omöjligt att hantera alla problem. Även om du gör allt rätt kan det bli fel någonstans på vägen, säger Craig Smith.

Lämna ett svar