Opel avslöjar: Här är nya lyxigare Insignia

En coupéliknande bil som är nästan lika stor som premiumspelarna BMW 5-serie, Mercedes E-klass och Audi A6.

Opel har lagt till Grand Sport i modellnamnet för att få alla att förstå att det här är en helt ny Insignia.

Och jämfört med föregångaren har det verkligen hänt en hel del.

Karossen har strömlinjeformats och enligt Opel har man uppnått ett extremt lågt luftmotstånd, vilket i sin tur är bra för plånboken vid macken. Bilen har också växt på längden: Axelavståndet är drygt 9 centimeter längre och bilen mäter totalt 4,9 meter.

Bättre utrymmen och lägre vikt

Det här betyder förstås bra mycket bättre utrymmen inne i kupén än tidigare, och det gäller inte minst insteget till baksätet vilket vi kunde konstatera när vi fick köra förseriebilarna i höstas. I skuffen ryms 490 liter, och fäller man baksätet får 1450 liter plats. Trots att bilen växt rejält har Opel lyckats banta vikten, och inte så lite heller. Hela 175 kilo har man bantat jämfört med gamla Insignia – så vi kan räkna med både trevligare köregenskaper och bättre bränsleekonomi tack vare det.

Utan att gå in på specifika detaljer lovar Opel toppmoderna bensin- och dieselmotorer. En åttaväxlad automatlåda är tillval och är tillgänglig tillsammans med ny fyrhjulsdrift med aktiv fördelning av vridmoment. Ett exempel är att det yttre bakhjulet får extra vridmoment i kurvor som minskar eller eliminerar understyrning – allt för mer vägkontroll. Opel har vidareutvecklat sitt adaptiva chassi; systemet anpassar stötdämpare, styrning, gasrespons och växellåda efter behov eller individuella inställningar.

DUELLEN: Opel Astra mot Peugeot 308 – vi utser en klar vinnare!

Fullmatad med modern teknik

Naturligtvis har Opel matat nya Insignia Grand Sport med teknik för säkerhet, komfort och underhållning. När det gäller säkerhetsfunktionerna hittar vi bland annat ”Rear Cross Traffic Alert” som kan se korsande bilar på 20 meters håll – bra när man till exempel backar ut från en p-ruta. Kameror ger dig dessutom ett fågelperspektiv å att du kan parkera enkelt utan att buckla bilen i trånga utrymmen.

De adaptiva strålkastarna med led-matriser har förbättrats och ska ge bästa möjliga sikt i kurvor och när du möter andra bilar. Opel har försökt att förenkla infotainmentsystemet så att föraren slipper leta efter funktioner i menyer: Det viktigaste finns alltid tillgängligt på förstasidan i systemet.

Opels nya satsning ”On Star” finns förstås inbyggd. Bilen kan larma själv om du är inblandad i en olycka. du kan också utnyttja Opels callcenter för att få vägbeskrivningar skickade direkt till din navigation.

Bilen har officiell världspremiär på bilsalongen i Genève i mars, och då får vi veta de allra sista detaljerna om bilen; inte minst när det gäller motoraltenativ och förbrukningssiffror.

Lämna ett svar