Officiell: Här är helt nya Audi S5 och A5

Under huven sitter en nyutvecklad 3,0 TFSI-motor. Den turboladdade V6:an har lika hög effektivitet och prestanda som en sportbil, enligt Audi. Motorn utvecklar 354 hästkrafter, vilket är 21 hästkrafter mer än ”gamla” S5.

Accelerationen från 0-100 tar 4,7 sekunder. Förbrukningen är 7,3 liter per 100 kilometer vid blandad körning.

”Den vassare S-designen och de S-specifika designdetaljerna förstärker den dynamiska karaktären på Audis nya tvådörrars sportcoupé”, skriver Audi.

Den tyska biltillverkaren presenterade även sin nya generation av A5 Coupé vid en spektakulär visning i den tyska staden Ingolstadt.

Fem motorer till ”vanliga” A5

Nya Audi A5 Coupé beskrivs som ”atletisk, sportig och elegant med skarp design och vass teknik.”

Under skalet sitter ett helt nytt chassi, kraftfulla motorer, innovativa infotainmentsystem och smarta förarassistanssystem.

De böljande linjerna, som karakteriserade den förra generationen av A5 lever vidare i ny tredimensionell form med markerade breddningar, som betonar alla fyra hjulen – en referens till quattro fyrhjulsdrift.

De balanserade proportionerna med en lång motorhuv, utsträckt hjulbas och korta överhäng understryker, enligt Audi, sportigheten i nya A5 Coupé.

En markant skillnad mot ”gamla” A5 gäller singleframe-grillen. Den är nu mer markerad, lägre och bredare.

Nya Audi A5 Coupé lanseras med fem motoralternativ: två TFSI- och tre TDI-motorer som utvecklar mellan 190 och 286 hästkrafter. Jämfört med föregångaren har motorerna nu upp till 17 procent högre effekt samtidigt som förbrukningen minskat med maximalt 22 procent.

Dessutom finns det nya quattro-systemet med ultrateknik tillgängligt för första gången när det gäller A5. För närvarande är det kombinerat med de fyrcylindriga TFSI- och TDI-motorerna med manuell växellåda.

En annan nyhet är en elektromekaniska servostyrningen, som anpassar sig efter bilens hastighet med syftet att höja körkänslan.

Har bantat bilen med 60 kilo

Genom att använda ultralätt material och lättviktskonstruktion till karossen har ingenjörerna sänkt vikten på nya A5 Coupé med 60 kilo jämfört med föregångaren. Det gör den till en av de lättaste bilarna i klassen.

Med en luftmotståndskoefficient på 0,25 har nya A5 Coupé dessutom segmentets lägsta luftmotstånd, enligt Audi.

Lastutrymmet har vuxit med tio liter till 465 liter. Baksätet kan fällas i 40/20/40-konfiguration.

Det nya röstigenkänningssystemet ska förstå vardagsfraser bättre än tidigare, vilket ska göra det enklare att styra funktionerna med hjälp av rösten.

Nya A5 Coupé lanseras i Sverige i november med säljstart i juli.

Slå till på en Audi? Se vad du kan få i inbyte för din bil här

Lämna ett svar