Nytt långtest: Vi kör Skoda Superb Combi

Vår allra första långtestbil i modern tid var en Volvo V60 med dieselmotor. Långtestet då var en hyllning till Expressens allra första långtest, genomfört redan 1963. 50 år senare försökte vi pressa fram 10 000 mil ur vår V60 och vi lyckades efter lite drygt två år.

Det kändes väldigt logiskt att vår stora comeback som långtestare skulle vara en Volvo – Sveriges i särklass vanligaste bilmärke.

När V60:n byttes ut var det lika logiskt att välja en laddhybrid och återigen gjort vi som folket – valde en Mitsubishi Outlander PHEV. Tiden med laddhybrid var intressant på många sätt och visade på tidens stora dilemma – eldrift kontra räckvidd.

Så hur klokt är det då att välja en tvålitersdiesel från VW-gruppen? Efter dieselskandalen och allt?

Jo, kanske just därför.

Det första jag tänker på när jag kör iväg med vår nya långtestbil, en Skoda Superb 190 TDI 4×4, är att det på instrumentpanelen står att jag kommer drygt 90 mil på full tank.

Wow!

Enorma utrymmen med gigantiskt baksäte

Efter att ha levt ett liv där jag tankat efter 30 mil kan jag nu med lite tur köra tur och retur Stockholm-Göteborg på en tank.

Det är en behaglig omställning.

Jag känner också igen köregenskaperna från VW-gruppens andra MQB-plattformar. Den följsamma och lätta styrningen, den tysta kupén och den fina drivlinan. Tvålitersdieseln arbetar tillsammans med en behaglig DSG-låda.

Superb Combi bjuder också på enormt stora utrymmen med en gigantiskt baksäte. Baksätespassagerarna i min omgivning har gnällt över att inte få kliva in i den rymliga och höga Outlandern men benutrymmet och finesser som tvåzons klimatanläggning, sätesvärmare och egna ladduttag vid baksätet omvände även en trulig tonåring.

Tyvärr har Skoda kvar en del av sina mindre bra egenskaper så som tunga och tröga dörrar och även om inte styrningen är lika tung som förr så är till exempel gaspedalen riktigt kämpig under långfärder.

4 bra saker med Skoda Superb Combi

* Stora utrymmen i baksätet

* Ett lågt pris

* Låg ljudnivå i kupén

* Räckvidden på full tank

4 mindre bra saker med Skoda Superb Combi

* Tröga dörrar

* Oföljsam gaspedal

* Lång

* Lutande baksäte och lastgardin tar bort en del av lastutrymmet

Byta till Superb Combi? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar