Nya Mercedes E-klass har premiär i helgen

Mercedes E-Klass har länge varit en riktigt viktig modell för den tyska biltillverkaren. Det handlar inte bara om att de sålt mycket av modellen, utan också om att det är i E-Klass de många gånger har valt att introducera ny teknik.

Bilen, som har officiell premiär i Sverige i helgen, kallas W213 på Mercedesspråk och ersätter utgående W212.

Och det här är ett stort lyft med många nyheter.

En av de viktigaste nyheterna i E-Klass är den nya dieselmotorn. Biltillverkaren har investerat motsvarande 25 miljarder på utvecklingen – en tydlig signal om att man tror att bränslet fortfarande har framtiden för sig och motorn 220 d som vi nu kör blev riktigt bra.

195 hästkrafter och 400 Newtonmeter får stora E-Klass att kännas lätt och pigg. Samtidigt är bränsleförbrukningen riktigt fin: Den angivna förbrukningen är 3,9 liter per tio mils blandad körning. När vi puttrar fram på E4:an i lugn takt hamnar någonstans kring 0,4 liter per mig.

BETYG+BILDER: Så bra är nya E-klass i 10 kategorier

Självkörande teknik upp till 210 km/h

En annan spännande nyhet i nya E-Klass är att modellen nu finns med sjävkörande funktioner.

Drive Pilot, som det kallas, ser till att bilen kan hålla kurs och avstånd till bilen framför i farter upp till 210 km/h. Den adaptiva farthållaren kan också ställas in så att bilen själv anpassar hastigheten efter rådande hastighetsbegränsningar.

Vi provkör systemet på E4:an norr om Stockholm – och det fungerar klockrent. E-Klass håller sig i filen och det tar inte lång tid innan vi börjar lita på tekniken.

I samband med introduktionen av nya E-Klass blir också systemet Mercedes Me tillgängligt i Sverige och det kommer att finnas till i princip alla olika modeller.

Det här är ett system som låter användaren att visa telefon, surfplatta eller dator hantera ett stort antal av bilen funktioner. Man kan låsa eller låsa upp bilen, hantera laddning om man har en laddhybrid, styra parkeringsvärmare och planera rutter för navigationssystemet.

Här går det också att lokalisera bilen om man till exempel glömt var man parkerat eller om man vill veta var bilen körts och få trafikinformation live. Man kan också läsa av bilen status och kontrollera till exempel bränslenivå och bromsar. Om något inte står rätt till med bilen skickar Mercedes Me automatiskt information till verkstaden, för den som vill går det också att boka service eller reparation direkt.

Fjärrstyrd fickparkering med mobilen

I och med lanseringen av Mercedes Me blir också den fjärrstyrda parkeringsassistenten som kallas Remote Parking Pilot tillgänglig. Med den kan bilen manövreras in och ut från ett garage eller parkeringsruta utan att någon förare behöver sitta i bilen. Föraren övervakar processen från utsidan och styr med hjälp av sin smartphone.

Mitt i alla de tekniska nyheterna i E-Klass finns fortfarande de viktiga kärnvärdena kvar. Komforten, som alltid varit högt prioriterad hos Mercedes, är till exempel lysande. Bilen vi kör är utrustad med vanliga stålfjädrar – men går som en dröm. Och trots att vi utsätter den för grov eländig asfalt går bilen tyst och fint. Utrymmena i bilen är bra – och stolarna är fantastiska, kanske bäst i klassen. Inredningen håller också mycket hög nivå.

BETYG+BILDER: Så bra är nya E-klass i 10 kategorier

Finns än så länge bara som sedan

Nu till en början finns Mercedes E-Klass bara som sedan, det brukar alltid dröja lite innan Mercedes släpper kombiversionerna. Sen kommer också en terrängmodell av E-Klass som kan bli en tuff konkurrent till Audi A6 Allroad och Volvo V90 Cross Country. När detta sker är inte kommunicerat.

Sedanen, som alltså går att köpa redan nu, finns till att börja med som dieseln E 220 d och bensinaren E 200. De kostar båda från 389 900 kronor. Nettoprissatta Fleet Edition kostar från 354 000 kronor.

Sugen på nya E-klass? Se vad du får för din gamla bil HÄR

Lämna ett svar