Nya designchefen som ska rita om Audi

Jag träggar Marc Lichte under tidningen Dagens Industris Stora Bildagen på Clarion Hotel vid Arlanda. Lichte är en av talarna från bilindustrin under seminariedagen. Men jag hinner ställa ett par intressanta frågor till designchefen under en kaffepaus.

 

Så gott som alla biltillverkare har under det senaste året pratat om att design är det viktigaste och det handlar om att bygga bilar som märks och sticker ut. Håller du med?

– Ja, det gör jag. På Audi pratar vi om tre värdeord som är viktiga. Våra bilar ska vara sofistikerade, sportiga och progressiva. Men om vi ska vara ärliga så kan sofistikerad gälla för nästa alla premiumtillverkare. BMW vill också vara sportiga och Mercedes blir det mer och mer. Så progressiv kommer att vara vårt sätt att märkas, att sticka ut.

Kommer från Volkswagen

Lichte kom till Audi från Volkswagen där han arbetade främst med modellen Golf. Nu har Lichte fått uppdraget att skapa en ny design för samtliga modeller – och allt börjar med nya Audi A8.

– Det är lättare att arbeta sig uppifrån och ner, att börja med A8 hellre än A1. Men det vi gör på A8 kommer att synas på de andra modellerna också.

 

Q2 är aktuell i dagarna som en helt ny bil från er, hann du arbeta något på den?

– Ja, när jag kom in så gjorde jag om hela fronten. Och den grill du ser på Q2 kommer att synas på alla våra Q-bilar framöver.

Lichte visar hur de olika Audi-grillarna sett ut genom åren och visar på skillnader.

Vad tycker du allra mest om på Q2?

– Den har väldigt fina proportioner med tydliga hjul.

Hjulen kommer enligt Lichte att få en framträdande till även på nya A8 och hela Audi-programmet.

– Vi ska visiualisera Quattro. Quattro är ett begrepp som Audi skapat och det ska bli tydligare på våra bilar. Vi kommer också att se en helt ny inredning i A8.

Ny, på vilket sätt?

– Vi har tidigare använt både bildskärmar och kontroller men nu är det mer eller mindre bara pekskärmar som gäller, vi har plockat bort så gott som alla knappar. Bildskärmarna är också helt integrerade i instrumenteringen.

Men är pekskärmar bra? Det kan vara svårt att hantera dem i en bil, speciellt om vägarna är dåliga.

– Ja, de är bra och vi har hittat en teknik med en näst intill mekanisk känsla. Du ska få se, det är en väldigt tydlig respons från skärmarna, väldigt speciellt.

Jag såg nyligen nya Ford Fiesta där man gör fyra olika bilar i en, alltså fyra olika design på fronten. Är det något som ni kommer att ta efter?

– Inom VW-gruppen så gör vi det kan man säga, vi har olika design på de olika märkena inom gruppen. Men fyra olika utseende på till exempel en Audi A1 tror jag inte skulle fungera.

Vill personifiera bilarna

Något som alla pratar om är också personifiering. Men hur rimmar det med utvecklingen mot bilpooler där bilarn ska vara mer eller mindre exakt likadana?

– Vi kommer att få se både och, och lite olika beroende på bilmärke. Men vi tror mycket på personifiering av bilarna.

När jag testar bilar upptäcker jag då och då funktioner som inte alls är bra, det kan vara en så enkel sak som en usb-kontakt som sitter så illa till att den inte går att använda. Ett litet problem som ändå blir stort eftersom jag vill ansluta telefonen varje gång jag kliver in i bilen. Hur arbetar ni med såna frågor?

– Vi har en stor grupp så kallade ux-designers och den delen blir bara viktigare och viktigare. Hittills har vi designat inredningen utefter hur bilarna byggts och ser ut på utsidan. Men i framtiden kommer det att bli precis tvärtom, det kommer att börja med upplevelsen och designen inne i bilen.

Marc Lichte hinner visa några av sina skisser och han berättar målande om hur hans 400 personer stora designavdelning sitter i en helt öppen miljö. Varje person ska kunna se vad de andra gör.

– Jag gör själv inte så mycket, för mig handlar det om att ha en vision och få alla att arbeta efter den, skrattar Lichte.

Bilbranschen må utvecklas snabbt men en grupp är som den alltid varit: bildesigners.

 

LÄS MER: Ford tar självkörande bilar till Europa

Lämna ett svar