Ny undersökning: Det stör vi oss mest på i stadstrafiken

DriveNow har låtit kartlägga vilka som är de största utmaningarna vid stadskörning för bilister i Sverige bjuder även på tips för smart körning i städerna.

Drygt varannan person i undersökningen anser att bristen på lediga parkeringsplatser gör dem mest frustrerade.

Värst i storstäderna

Siffran är ännu högre i storstäderna och i Stockholm anser hela två av tre bilister att parkeringseländet är det mest påfrestande.

– Det finns flera lösningar på hur parkeringssituationen kan förbättras i svenska storstäder och carsharing är en av dem, säger Fredrik Ellsäter, vd för DriveNow Sverige, och fortsätter:

– En ny studie genomförs av staden Wien i Österrike visar av carsharingtjänster har en positiv inverkan på stadens parkeringsmöjligheter och bilköer. Studien slår fast att en carsharingbil ersätter närmare fem privatägda bilar. I förlängningen innebär det färre bilar i stadskärnan, säger Fredrik Ellsäter.

 LÄS MER: Robin, 24, är trött på ”idioter i trafiken”

Skillnad mellan män och kvinnor

Vad som anses vara det mest påfrestande vid stadskörning skiljer sig mellan könen. Till exempel uppger nära 17 procent av kvinnorna att det är svårt att hitta till destinationen. Motsvarande siffra för män är endast åtta procent.

Män uppger i högre grad att köbildning är påfrestande, vilket 41 procent svarar jämfört med 35 procent bland kvinnorna.

Undersökningen genomfördes via webbenkäter bland 1 636 personer under januari 2016.

Tre tips för säker stadskörning

 PLANERA NOGA

Genom att planera resan noga finns det ofta tid att spara. Telefoners kartfunktioner och appar kan ge information om vilka gator och infartsleder som trafikeras extra hårt för tillfället – och vilka du då bör undvika.

 HA GOTT OM TID

Se till att ha tiden på din sida. Faktum är att stressade bilister blir mer ovaksamma bakom ratten. Åk därför i god tid så att du slipper hamna i tidsnöd.

 LÄR DIG MER

Ta en körlektion ifall du inte känner dig bekväm med stadskörning. Du får då snabbt konkreta tips och guidning om hur du kan förbättra din körning inne i städer. Det kan också vara bra och tryggt att veta att körskoleläraren inte kan ta körkortet ifrån dig.

 Här kan du värdera din bil – helt gratis!

Lämna ett svar