Ny teknik ger billigare bilförsäkringar

Det var vid ett stort bil- och försäkringsseminarium som experter från Volvo och försäkringsbranschen tittade in i framtiden.

Uttalandet från Volvo ska ses som ett led i att företaget bedriver ett intensivt lobbyarbete för tekniken med självkörande bilar. Volvo ska inleda försök i Sverige och flera andra länder men vill också att beslutsfattare snabbt får rätt lagar på plats.

Vem är ansvarig för en eventuell olycka? Föraren eller företaget som gjorde mjukvaran till det program som körde bilen?

Allt det här behöver redas ut för att de självkörande bilarna ska bli verklighet ute i trafiken. Volvo vill ta på sig ansvaret för bilen när den kör sig själv men de behöver stöd av rätt regelverk.

Enligt försäkringsbranschens analytiker kan de självkörande bilarna på sikt minska antalet trafikolyckor med så mycket som 80 procent. Och de olyckor som trots allt sker kommer att bli mindre allvarliga eftersom bilen bromsats på rätt sätt.

Det här ska då leda till sänka kostnader för försäkringsbolagen, lägre kostnader för samhället för skadade och då också lägre avgifter för bilägarna.

Närmare 40 procent av försäkringsbranschens intäkter kommer från fordonsförsäkringar och på seminariet fick hela branschen rådet att se över sin affärsmodell – snabbt.

Läs också: Försäkringsbolagen kommer att drabbas av nya biltekniken

Satsa på avancerad säkerhetsteknik redan nu

Nu finns det en viss svaghet i resonemanget då försäkringsbolagen inte behöver sänka sina premier bara för att kostnaderna går ner. Men med ökade marginaler finns det ett ökat utrymme för oss konsumenter att förhandla ner priset.

Ett gott råd är att redan i dag satsa på bra säkerhetsutrustning i din nya bil. Välj till exempel autobroms före de där snygga fälgarna – om valet finns.

Nu vill jag se att även försäkringsbranschen vaknar och med hjälp av rätt typ av rabatter verkligen premierar de som köper säkerhet. För vi kommer dit – förr eller senare.

Byta till modernare bil? se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar