Ny prognos: 2016 blir bästa bilåret någonsin

– Bakgrunden till höjningen av personbilsprognosen är den mycket starka utvecklingen av både nyregistreringar och orderingång. Registreringarna har ökat 29 månader i rad. Hittills i år har uppgången varit drygt elva procent jämfört med 2015, som var ett rekordår, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden och fortsätter:

– Skulle vår prognos slå in kommer 2016 med bred marginal att bli det bästa bilåret någonsin. Den mycket positiva utvecklingen på bilmarknaden har flera orsaker, säger Bertil Moldén och framhåller dessa:Stark konjunktur.

  • Rekordlåga räntor.
  • Ökad köpkraft och förmögenhetstillväxt hos hushållen.
  • Stabil arbetsmarknad med ökad sysselsättning och låga varsel.
  • Växande befolkning.
  • Begagnatlagren i god balans.
  • Fortsatt hög omsättningshastighet på begagnatlagren.
  • Privatleasingen lockar nya köparkategorier.
  • Bilen, som transportmedel, blir allt populärare.

LÄS MER: Här är de populäraste bilarna i Sverige

Svenskarna satsar på miljöbilar

Av de nyregistrerade personbilarna blir allt fler miljöbilar. Nu finns drygt 35 modeller av laddbara elbilar, både rena batteribilar och laddhybrider samt ett 25-tal gasbilsmodeller. Dessutom finns två bränslecellsmodeller och fler är på gång, enligt Bil Sweden.

– Miljöutvecklingen av den svenska bilparken är just nu mycket framgångsrik. Sverige hade under det första kvartalet i år den näst högsta andelen i världen för laddbara bilars andel av nyregistreringarna och var under 2015 etta i Europa på andelen biodrivmedel, säger Bertil Moldén och fortsätter:

– De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar minskade under 2015 i snabbare takt i Sverige än EU-snittet. Den positiva utvecklingen har fortsatt i år, då nya personbilart under det första kvartalet i genomsnitt släppte ut fem gram mindre koldioxid per kilometer jämfört med samma period förra året, säger Bertil Moldén.

 Sugen på ny bil? Här kan du värdera din begagnade bil gratis!

Lämna ett svar