Nu ska Volvos lastbil bli snabbast i världen

Vi är vana vid superbilstillverkare som titt som tätt ger sig på ett försök på världsrekordet.

Svenska Koenigsegg har gjort det flera gånger men nu är det dags för en annan svensk biltillverkare att försöka slå sig in i historieböckerna.

Volvo, som i går firade deras 140-series 50-årsjubileum, ska nämligen knäcka det internationella hastighetsrekordet för lastbilar.

Producerar 2 400 hästkrafter

Den 24 augusti är datumet och Iron Knight med 2 400 hästkrafter är fordonet.

– Iron Knight är det perfekta sättet att visa Volvo Trucks kompetens och innovativa förmåga. Samtidigt så är vårt mål att generera nya insikter inom tekniska lösningar och konstruktionslösningar. Syftet är att föra över några av dessa till våra serieproducerade lastbilar, säger Claes Nilsson, Vd för Volvo Trucks, till Carscoops.

Rekordförsöket kommer att direktsändas på Volvo Trucks egen Youtube-kanal den 24 augusti klockan 10.00.

LÄS MER: TV: Vi testar Volvos självkörande lastbil

 

”Exceptionell prestanda”

Enligt Volvo är lastbilen The Iron Knight The Iron Knight ett resultat av ett unikt samarbete mellan tekniker, ingenjörer och konstruktörer på Volvo Lastvagnar.

Lastbilen är helt skräddarsydd – förutom motorn och växellådan som är en serietillverkad I-Shift Dual Clutch.

– Om du ska slå ett hastighetsrekord så måste du ha exceptionell prestanda. I-Shift Dual Clutch är den bästa växellådan för det jobbet eftersom den upprätthåller vridmomentet på drivhjulet vid växling, precis som en tävlingsbil gör. Tack vare detta kan Iron Knight accelerera utan att förlora dyrbar tid under växlingar, säger Claes Nilsson.

Sugen på en Volvo? Se vad du kan sälja din gamla bil för här

Lämna ett svar