Nu måste alla elbilar ha varningsljud

Det blir följden av nya regler som det amerikanska transportdepartementet tagit fram på begäran av kongressen.

Åtgärden innebär att 530 000 fordon i USA måste utrustas med varningsljud, vilket i sin tur bedöms rädda 2 400 personer från att skadas i den amerikanska trafiken.

Kravet är att varningsljudet ska vara på i hastigheter upp till 28 kilometer i timmen, skriver Ny Teknik.

Det är i nämligen låga hastigheter som risken att överumpla och skada andra trafikanter är som störst för de tysta bilarna.

Europeiskt beslut redan förra året

När det gäller elbilar och hybrider i Europa fattade EU-parlametet ett beslut redan i maj förra året om att införa varningsljud på tysta fordon.

EU-parlamentets beslut innebär att alla eldrivna fordon som säljs i Europa från och med 2019 måste utrustas med ett varningssystem (AVAS).

Och nu har alltså USA tagit efter.

Även i Europa ska varningsljudet på elbilarna och hybriderna inte vara på hela tiden under körning utan bara när bilen körs i låg hastighet.

Det finns en oro för att det i stora städer med trögflytande och långsam trafik kommer att bli en hög och störande ljudnivå från elfordonens varningssystem.

Den risken kan förstås inte uteslutas, men förhoppningsvis kommer tillverkarna av elbilar och hybrider att få fram varningsljud som inte låter gällt och obehagligt.

Och kanske skapar de också egna, karakteristiska ljud till just sina bilmodeller.

 

 

LÄS MER: Förslaget: Inför billigt körkort för elbilar

Lämna ett svar