Nu köper VW tillbaka skandalbilarna

Det var hösten 2015 som Volkswagens fusk med utsläppsvärden från dieselmotorer upptäcktes. Sedan dess har VW genomfört en omfattande intern undersökning, utvecklad en teknisk lösning för att åtgärda de bilar man fuskat med och förhandlat med myndigheter, konsumentorganisationer, bilhandlare och bilägare om kompensation och böter.

I veckan godkändes VW:s åtgärdspaket till bilägare, myndigheter och handlare av en amerikansk domare. Åtgärdspaketet omfattar totalt cirka 475 000 bilar med och totalt är det en kostnad för VW-koncernen på 147 miljarder kronor. De aktuella bilarna har den omdebatterade tvålitersdieseln som VW behövde fuska med för att få godkänd i USA. Och det är då bara ett första steg för de här drabbade bilarna och enbart på USA-marknaden.

Fler krav är att vänta

Andra länder, myndigheter och bilägare lär ställa ytterligare krav på VW.

Före beslutet av den amerikanska domaren spekulerades det i hur stora böter myndigheterna i USA skulle våga ge VW-gruppen utan att ställa till med allt för stor oreda.

VW har efter beslutet avslöjat att i uppgörelsen finns en post om närmare 90 miljarder till återköp av bilar och ersättning till handlare. Närmare 50 miljarder läggs på projekt för att sänka utsläpp och skapa förutsättningar för elbilar.

Motsvarande uppgörelse för den trelitersdiesel som VW också fuskat med väntas kosta VW-koncernen ytterligare stora bötesbelopp. Den uppgörelsen är inte klar men omfattar totalt 85 000 bilar.

Hittills har 340 000 bilägare i USA sagt att de vill ha en uppgörelse med VW och bara 3 500 bilägare har sagt att de är nöjda som det är.

VW har förberett återköpen med att anställa 900 personer som ska stå redo när handlarna öppnar sina butiker för återköp i mitten av november.

EU sätter press på Volkswagen

I Europa har VW hittills inte gått med på någon ersättning till bilägarna, inte mer än att de ska fixa bilarna så att utsläppen överensstämmer med typgodkännandet. Men EU pressar på för att VW också ska erbjuda återköp eller annan kompensation till bilägare som drabbats i Europa. Och även i Europa finns det krav på ersättning från bilägare, bilhandlare, myndigheter och konsumentorganisationer.

Lämna ett svar