Nu får Volvo och Uber oväntad konkurrens

Biltillverkare och teknikföretag har hittat en ny guldgruva: förarlösa taxibilar. Fler och fler samarbeten och försök annonseras och inom ett par veckor börjar Volvo och Uber sin testverksamhet i den amerikanska staden Pittsburgh.

 

LÄS OCKSÅ: 700 nya fartkameror monteras i Sverige

Tre miljarder och 100 bilar

Volvo och Uber avslöjade att deras gemensamma investering landar på närmare tre miljarder kronor och att försöket till att börja med ska omfatta 100 Volvo XC90-bilar.

Men Uber och Volvo vann inte racet. Redan i dag finns ett försök med förarlösa taxibilar i Singapore. Det är mjukvaruföretaget nuTonomy som använder sig av Mitsubishis elbil iMiev när de transporterar personer i västra Singapore.

– Det här är ett historiskt ögonblick och något som kommer att förändra hur städer byggs och hur vi ser på vår omgivning, sa nuTonomy-chefen Doug Parker till nyhetsbyrån Reuters i samband med att den första testbilen rullade i väg.

 

LÄS OCKSÅ: Taxin rammar cyklister med flit

Precis som Volvo och Uber

nuTonomy erbjuder tjänsten till de som vill och det sitter en ingenjör bakom ratten beredd att ta över kontrollen av bilen, precis så som Uber och Volvo tänker genomföra sina försök.

Ett 100-tal taxibilar ska vara självkörande inom kort och flera lär följa efter. Delphi och mjukvaruföretaget Mobileye vill inleda försök 2019 och Ford avslöjade nyligen att de kan bygga bilar utan ratt för lansering 2021.

Sugen på en ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar