Mustang-ägare mister sin bil efter streetrace

Det skriver Mitt i Stockholm.

Bakgrunden till det unika fallet är att polisen länge haft svårt att komma åt de olagliga streetracen vilka är vanligt förekommande i Stockholmsområdet.

Förarna och bilarna hinner försvinna innan polisen kommer till platsen.

I ett försök att få stopp på streetracen har därför åklagaren och polisen tillsammans drivit detta pilotfall i tingsrätten där man ville får den beslagstagna Mustangen förverkad.

Yrkandet var baserat på att bilen använts vid allvarliga trafikbrott, men utan att någon person var åtalad för brott.

I och med att domen nu gick på åklagarens linje kommer bilen tillfalla staten. Och antagligen skrotas, enligt Johan Siverland vid polisen i Huddinge. Detta eftersom han haft svårt att se att ett brottsverktyg – som Mustangen anses vara – ska kunna säljas vidare.

”Stor hjälp att stoppa streetrace”

– Det här är en stor hjälp för oss för att få stopp på streetracen, säger Johan Siverland till Mitt i Stockholm.

Mustangens ägare hävdar att han inte kört några olagliga streetrace utan byggt om sin bil för lagliga tävlingar. Men det finns bildbevis, enligt förundersökningen, på att Mustangen deltagit i minst 17 olagliga streetrace på allmän plats.

Enligt domen kan, som sagt, bilägaren inte knytas till något brott. Men den som kört Mustangen i streetracingen, vem det nu är, har begått allvarliga trafikbrott, konstaterar Södertörns tingsrätt.

Högt värde inget hinder

Rätten menar också att den olagliga streetracingen har bedrivits i organiserad form och därför finns en stor risk, enligt rätten, att bilen fortsätter att användas i brottslighet ifall den skulle lämnas tillbaka till ägaren.

Rätten anser inte att bilens höga värde ska ses som ett hinder mot ett förverkande eftersom bilen, enligt rätten, har köpts och byggts om i syfte att användas vid brottslig verksamhet.


LÄS MER: Förening vill köra lagligt streetrace

Lämna ett svar