Mjukare regler kring hasch och bilkörning

Lagförslaget presenterades i samband med Folktingets öppnande tidigare i veckan.

– Man ska få köra bil, även om man rökt hasch. Det finns självklart en gräns för hur mycket, men det vi talar om är gränsvärden som bör införas, säger Jan E Jørgensen från partiet Venstre och med ansvar för rättsliga frågor, till den danska tidningen Ekstrabladet.

Idag råder det nolltolerans mot kombinationen haschpåverkan och bilkörning i Danmark. Men nu kan alltså reglerna komma att mjukas upp.

Vill införa en miniminivå

Den danska regeringen vill införa en miniminivå där andelen THC (aktiv substans i cannabis) i blodet avgör om en bilförare ska straffas eller inte. De nya reglerna ska utgå från en trappstegsmodell där straffet är relaterat till mängden THC i blodet.

Det kommer med andra ord inte att bli tillåtet att röka hasch och sedan direkt efteråt jointen sätta sig i bilen och köra.

Dagens regler säger att den bilförare som ertappas med THC överhuvudtaget i blodet ska straffas med böter och indraget körkort i tre år.

Det tycker den danska regeringen är för strängt.

”Det är inte rimligt”

– Problemet är att vi har straffat en massa bilister som inte utgjort en fara i trafiken och kanske rökte hasch 14 dagar innan bilkörningen, men där det ändå funnits spår i blodet av narkotikan. Det är inte rimligt att en person som rökt hasch för länge sedan och tar bilen ska straffas för det, säger Jan E Jørgensen till Ekstrabladet.

Enligt honom finns det andra och lämpligare områden att bekämpa haschrökning än i vägtrafiklagen.

Utöver att det nu, som sagt, finns planer på att lätta på nolltoleransen för cannabisbruk föreslår den danska regeringen att alkolås ska vara ett alternativ till indraget körkört för dem som gjort sig skyldiga till rattfylleri.

 

Sugen på ny bil? Se här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar