”Miljöbästa Bil 2017” – här är vinnarna

Det är för 22:a året som den ideella föreningen Gröna Bilister rankat marknadens bästa bilar ur miljö- och säkerhetssynpunkt i utmärkelsen Miljöbästa Bil”.

När det gäller elbilsmärket Teslas framgångar segrade, som sagt, Model S i klassen ”Juryns val för företaget” medan Tesla Model S 4WD vann klassen ”Folkets val” före sina syskon Tesla Model X och Tesla Model S 2WD. Teslas storslam hindrades av franska elbilen Renault Zoe som tog hem klassen ”Juryns val för privatbilisten med normal ekonomi”.

”Symbol för hur attraktiva elbilar är”

För bästa företags-bilen Tesla Model S löd juryns motivering: ” Tesla Model S är själva symbolen för hur attraktivt det är att byta till eldrift, och som förmånsbil eller för egenföretagaren är totalkostnaden mycket mer attraktiv än vad prislappen antyder. Dessutom finns knappast något tydligare sätt att signalera ´vi bryr oss om miljön´än att åka Tesla. En mycket värdig Miljöbästa bil för företaget!”

Folkets val-bilen Tesla Model S 4WD kommenterades så här av Alrik Söderlind, chefredaktör på Auto Motor & Sport :

” Tesla är fortfarande ensamma om att erbjuda miljöbilar för bilentusiaster. Dessutom har man byggt upp en egen infrastruktur som gör det möjligt att åka långresor med en elbil. Folkets val föll på Model S trots att det finns en ny suv kallad Model X. Övrig bilindustri har vaknat till – snart kommer det tuffa konkurrenter.”

”Rejäl räckvidd utan att kosta skjortan”

Bästa privatbilistbilen Renault Zoe fick följande motivering av juryn:

”Renault Zoe visar att elbilar nu kan ha en rejäl räckvidd utan att kosta skjortan, att de kan vara kvicka och ändå energieffektiva, och att de kan vara små men ändå rymliga och säkra. Renaults starka satsning på elbilar gör dessutom att Zoe har en trygg framtid på begagnatmarknaden. Ett utmärkt val för den sin vill ta ett stort men enkelt kliv i grön riktning och en mycket värdig Miljöbästa bil”.

– Elbilarna är på verklig frammarsch och det är glädjande att vi börjar se prisvärda modeller med allt längre räckvidd som gör den till ett rimligt alternativ för en bredare grupp konsumenter, säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant, i ett pressmeddelande från Gröna Bilister.

Tar emot pris i dag

Inför årets startfält nominerades 39 bilmodeller utifrån krav på förnybarhet, energieffektivitet och säkerhetssynpunkt.

I dag kommer representanter för vinnarna i varje klass att ta emot pris och diplom på eventet ”Miljöbästa Bil 2017” i Trollhättan. Där kommer också vinnarnas bilmodeller att finnas tillgängliga för provkörning tillsammans med flera andra miljöfordon.

I samband med eventet ordnas seminariet ”Fossilfria Transport 2030, Ja tack!” samt en utställning. Bland utställa återfinns Uniti – den smarta elbilen som vill vända upp och ner på bilindustrin, samt Hyundais vätgasbil ix35 och SmartFlower – solcellsblomman som kombinerar effektiv lagring av solel med snygg design.

 

Juryns sammansättning har sett ut så här:

Alrik Söderlind, chefredaktör Auto Motor & Sport.

Anna Pettersson, stationsansvarig på Opus bilprovning.

Eva Sunnerstedt, enhetschef på Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad.

Mattias Goldmann, vd på Fores med 2030-sekretariatet.

Mattias Hedberg, chef på Kvalitet och miljö på Atea Sverige.

LÄS MER: Hur bra är elbilen för miljön?

Lämna ett svar