Merdedes bygger F1-bil för gatan

Ola Källenius är stjärnan när Mercedes inleder bilsalongen i Paris med att förhandsvisa några av sina AMG-bilar. Mercedes har valt badhuset Molitor som användes under de olympiska spelen och Mercedes vill med det markera sitt klassiska arv.

Källenius skolas in för att bli vd för hela Mercedes och det är mycket av hans tidigare beslut som också rullas fram på scenen.

När Källenius var chef för Mercedes AMG-division fattades det beslut om att AMG-familjen skulle växa. Inför 2017 omfattar Mercedes AMG-program hela 48 bilmodeller.

Bygger gatbil med drivlina från formel 1

– Vi såg tidigt en stor potential i Mercedes AMG GT-familjen och bestämde oss för att det skulle bli en bärande del av modellprogrammet, berättar Ola Källenius när han tar en snabb paus från alla tv-intervjuer på tyska och engelska.

– Vi har en AMG GT för vanligt bruk, en cabriolet-version GT Roadster, en racerbil GT R och en tävlingsbil, det är ett väldigt komplett AMG GT-program.

När Ola stod på scenen visade han de nya bilarna GT R och GT C Roadster samt tävlingsbilen AMG GT3. Men det var när han avslöjade att Mercedes arbetar på en hybridbil – en så kallad ”hyper car” – som publiken verkligen drog efter andan.

Vill inte avslöja prestanda

Och trots att Källenius pressades i intervju efter intervju för att avslöja detaljer om bilen var han benhård i sina svar:

– I dag pratar vi inte några prestanda, inget alls, svarade Källenius om och om igen.

Inte ens var motor eller batteripaket ska sitta ville Mercedes utvecklingschef avslöja.

Möjligen kan vi mellan raderna läsa en del av att Ola Källenius sa så här:

– Det är en drivlina helt och hållet hämtad från vårt formel 1-team och något ingen sett maken till tidigare, det är en 1:1-drivlina som aldrig skapats förut.

I bilkretsar betyder 1:1 ett vikt, effektförhållande som skvallrar om att Mercedes kommande AMG-värsting blir något värre än allt vi sett hittills.

När bilsalongen i Paris öppnar på riktigt i dag kommer Mercedes att prata elbilar, uppkopplade bilar och självkörande bilar. Det var ändå kul att de valde att öppna salongen med det roligaste – värstingarna.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din bil om du säljer nu

Lämna ett svar