Mercedes till Formel E – en plats kvar till Volvo

Det var förstås helt logiskt. Mercedes med svenske utvecklingschefen Ola Källenius i spetsen älskar motorsport. Ola har flera gånger berättat hur han följer varje F1-race och hur Mercedes bara ska vara med i världens största och viktigaste motorsport.

Men så var det också i en F1-depå vi träffades första gången, jag och Ola, på den tiden har var framgångsrik motorchef till Mercedes satsning tillsammans med McLaren.

På bilsalongen i Paris avslöjade Mercedes att biljätten ska bygga upp ett helt nytt varumärke för en serie elbilar, döpt till EQ. Vi ska alltså få EQ-klass som komplement till dagens E-klass, A-klass, C-klass, B-klass och S-klass.

Bäst i världen

Några dagar efter avslöjandet i Paris anmälde sig Mercedes till Formel E-säsongen 2018/19. I dag tävlar tio team i Formel E men när serien om två justerar några regler ska två nya team släppas in.

Då – 2018 – ska det också vara slut med det lite löjliga bilbytet mitt under racet, då ska bilarna klara 45 minuters racing utan att behöva byta batteripaket. Sen återstår det att se om det blir någon form av laddning under ett depåstopp eller inte.

Mercedes ska via Formel E visa att de är bäst i världen på att bygga elbilar, precis som de har använt F1 för att visa att de kan bygga snabba, pålitliga, säkra bilar med bra väghållning.

Ola Källenius avslöjade också i Paris att Mercedes planerar att plocka sin drivlina i F1 rakt in i en gatbil.

Volvos marknadschefer har öppet deklarerat att de inte tror på motorsport som en marknadsföringskanal men Alain Visser – tidigare på Volvo men i dag på systermärket Geely – har lämnat en liten dörr öppen för Formel E.

Formel E är intressant

När jag pratade motorsport och Volvo med Visser erkände han att OM det ändå skulle vara aktuellt med motorsport så var Formel E en intressant serie.

I dag basar Visser för det nya bilmärke som Geely ska bygga upp i Europa – döpt som det verkar till Lynk&co – och vad skulle passa bättre då än att skjuta iväg det nya bilmärket via Formel E.

Men det gäller att skynda sig till arrangören. Mercedes, Renault, Jaguar och Mahindra är redan där. Citroën/DS, Audi och BMW smyger in via andra team.

Den nya säsongen sparkar igång i Hong Kong på söndag med tio team och 20 förare på startlinjen. Hittills är Felix Rosenqvist ende svensk i serien men med Mercedes på väg in och märken som Audi och BMW på gång med rejäla fabrikssatsningar gissar jag att statusen på serien kommer att höjas ytterligare och många förare lär stå på kö för att få köra elbilsracing.

Vi besökte ett Formel E-race redan i våras och missa inte vårt reportage om den nya spännande serien här.

***

Inget verkar kunna stoppa Minnesota Vikings i år – trots alla skador. Ny imponerande seger i måndags, nu över New York Giants. Och ny defensiv-seger där flera spelare kliver fram och gör avgörande insatser.

***

Mattias Ekström fick ta ledigt från ett DTM-race för att jaga VM-titeln i rallycross och det var förstås helt rätt beslut. Det kan också bli dubbelt svenskt på pallen sedan Johan Kristoffersson utnyttjat Petter Solbergs diskning till att köra förbi i totaltabellen.

***

Letar Volvo efter en supertalang till sin Formel E-satsning så varför inte Joel Eriksson. Mäktig F3-säsong bakom sig och når han inte ända fram till F1 kan Formel E vara ett bra sidospår.

***

Den 12 november får Sverige sin egen version av Race of Champions med ett litet rallycross-event i samband med Monster Jam-racet. Kenny Bräck mot Marcus Grömholm och Petter Solberg ska tända publiken. Riktiga Race of Champions körs i Miami i januari. Bland förarna som möts där finns Solberg, Tom Kristensen, Travis Pastrana och Juan Pablo Montoya.

Lämna ett svar