Mercedes tar sikte på Tesla med ny el-suv

Mercedes har testat klart. På bilsalongen i Paris i höst ska världens just nu största premiumtillverkare rulla fram en elbil med batterier som ska klara en räckvidd på 50 mil.

Bilen blir en direkt konkurrent till Tesla Model X som debuterar i Europa i sommar.

Det är inte klar när Mercedes ska ha en bil klar för försäljning men senast 2019 borde den finnas hos bilhandlarna runtom i världen. Det blir i så fall ett år efter Volvos elbil, byggd på samma plattform som S90 och XC90 och med en liknande räckvidd, och ett par år efter Tesla.

Anledningen till att Mercedes dröjt med utvecklingen av en elbil med lång räckvidd är de väntat på lagkrav och skattelättnader. Kommande krav på rening av bensin- och dieselbilar har skyndat på utvecklingen och att den tyska regeringen öppet deklararet att de tänker satsa på elbilstekniken har fått alla de tyska biltillverkarna att sätta högsta fart i sina respektive utvecklingsavdelningar.

BILTEST: Vi kör Tesla Model X – så bra är elsuven!

Ska sälja 100 000 elbilar per år innan 2020

Redan i slutet av det här året planerar Daimler att visa Smart som elbil. Och då blir det både som två- och fyrsitsig.

I dag har Daimler en B-klass och en Smart som elbil, samt ett antal hybrider. Mercedes satsar också på att bredda sitt utbud av elhybrider.

Målsättningen med elbilssatsningen är att i slutet av 2010-talet sälja minst 100 000 elbilar per år.

Nästa år väntas Mercedes börja bygga en vätgasdriven bil baserad på den lilla suv:en GLC. Den bilen ska då konkurrera med vätgasbilarna från Hyundai och Toyota.

Världens största biltillverkare, Toyota, har helt hoppat över elbilarna och satsar nu all kraft på bränsleceller och vätgasbilar.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar