Mercedes får kritik för nya reklamfilmen

Biltillverkaren har investerat motsvarande 25 miljarder i utvecklingen av Mercedes E-klass, och modellen har fått många lovord sedan lanseringen.

Men nu har den tyska biltillverkaren hamnat i blåsväder på grund av en reklamfilm för modellen.

”Ägnad åt att vilseleda”

Deras reklamfilm för E-klass-bilen, ”The Future”, anses lura kunderna att bilen är självkörande.

I filmen säger en röst: ”Är världen verkligen redo för ett fordon som kan köra av sig självt? En självkörande tänkande bil som skyddar dem på såväl insidan som utsidan. Redo eller inte, framtiden är här”.

Det här har fått Consumer Report att se rött. De har nu skickat ett brev till The Federal Trade Commission, FTC, där de vädrar sina åsikter.

”Denna annons är ägnad åt att vilseleda en konsument genom att representera E-klass som självkörande när den i själva verket inte är det”, skriver de.

”Federal Trade Commission (FTC) bör vidta åtgärder mot företag som falskt, vilseledande eller orättvist hävdar att deras bilar kör självständigt när de faktiskt kräver stadig styrning av en mänsklig förare.”

 LÄS MER: Mercedes E-klass kombi – så blir de svenska priserna

Mercedes svarar på kritiken

Mercedes har nu känt sig manade att svara på kritiken och anklagelserna från Consumer Report.

– Det var inte och är inte vår avsikt att orsaka någon förvirring mellan nuvarande körsystem och visionen om en självstyrande framtid, säger en talesperson för Mercedes Benz enligt Fortune.

Hon påpekar också att de i reklamen säger att bilen inte är helt självkörande, men att den har semi-självkörande egenskaper. De uppmanar förarna att köra säkert, samt läsa manualen för detaljer om vad autopilotsystemet kan och inte kan göra.

Mercedes har efter kritiken tagit bort en av reklamfilmerna där de kallar bilen för självkörande från Youtube. Men på kanalen Mercedes-Benz Enthusiast Channel 1 finns den fortfarande kvar att se. 

 Sugen på en Mercedes E-klass? Se vad din gamla bil är värd här

Lämna ett svar