Massiv kritik mot förslaget om höjd bensinskatt

Ifall förslagen i slutbetänkandet, som lades fram i dag, blir verklighet kommer bensin- och dieselpriset att bli över 20 kronor litern. Det menar både Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Bil Sweden.

– Vi ligger redan i dag i världstopp när det gäller drivmedelsbeskattning och med detta förslag kommer vi att vara helt unika. Skulle detta förslag bli verklighet så är det ett dråpslag för den enskildes mobilitet och för Sverige som nation, säger Tommy Letzén, vd på MRF.

9 kronor mer per liter

Hans negativa åsikter om Miljömålsberedningens slutbetänkande delas av Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

– Det är olyckligt att Miljömålsberedningen inte nöjer sig med att utsläppen minskar utan också genom ett lokalt påhittat mål till år 2030 vill begränsa transporter och medborgarnas mobilitet. I ett glesbefolkat land som Sverige med ett transportberoende näringsliv är de skattenivåer som beredningens förslag innebär orimliga, säger Bertil Moldén och hävdar att

miljömålsberedningen, i betänkandets grundalternativ, redovisar en höjning av koldioxidskatten från 112 öre/kilo till 380 öre/kilo, vilket motsvarar cirka 9 kronor mer per liter bensin.

 LÄS MER: Bensinpriset kan höjas automatiskt varje år

 

Den centerpartistiska riksdagsmannen, Rickard Nordin är en av ledamöterna i Miljömålsberedningen. Han menar att MRF och Bil Sweden missuppfattat uppgifter i slutbetänkandet.

– De verkar inte ha läst det som är politiskt behandlat. Vi har inte nämnt några kronor och ören. Dessa uppgifter om höjningar av koldioxidskatten måste komma från något av vårt bakgrundsmaterial som förekommit, säger Rickard Nordin och fortsätter:

– Förmodligen handlar det om en gammal utredning från konjunkturinstitutet där det talas om dessa siffror när det gäller koldioxidskatten men bara ifall vi inte gör något annat. Det görs mycket annat. Den här höjningen som branschorganisationerna nämner är ingenting som vi som politiska partier står bakom, säger Rickard Nordin till Allt om bilar.

Hur mycket vill ni då höja koldioxidskatten i Miljömålsberedningen?

– Som jag sa: vi nämner inga siffror. Vi talar inte om några nivåer på något sätt. Det vi skriver om koldioxidskatten är: ”Beredningen gör bedömningen att nivån på koldioxidskatten framöver bör anpassas i den omfattning och takt, som tillsammans med övriga förändringar och styrmedel, ger en kostnadseffektiv minskning av utsläppen av växthusgaser i den icke-handlande sektorn så att etappmålet till 2030 nås.”

Etappmålet till 2030 innebär att utsläppen från inrikes transporter i Sverige ska minska med 70 procent från idag.

Naturskyddsföreningen: ”Krävs vassa styrmedel”

Miljömålsberedningen får även kritik för att den är för tam. Den kritiken kommer från Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

– För att uppnå regeringens egna ambitioner att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, borde målen varit nollutsläpp till 2030. Trafiksektorn är den lättaste sektorn att ”nolla”. Nu krävs vassa styrmedel, säger Svante Axelsson, som även ser positivt på slutbetänkandet:

– Trösten med Miljörådsberedningens förslag är att det är riksdagens minsta gemensamma nämnare – det är med andra ord en kompromiss, som sannolikt kommer att övertrumfas av verkligheten.

 LÄS MER: Så påverkas du av höjda bensinskatten vid årsskiftet

Ska minska växthusgaserna med 70 procent

Miljömålsberedningens förslag tar framförallt sikte på hur utsläppen av växthusgaser i Sverige ska minska.

I en debattartikel i Dagens Nyheter häromdagen av Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman samt sex av ledmöterna stod bland annat:

”Bakom våra förslag har vi en bred enighet över parti- och blockgränser och hoppas därmed sända en tydlig signal till näringsliv, kommuner, regioner och medborgarna i Sverige om klimatpolitikens framtida inriktning – oavsett regering.”

 Vill du sälja bilen? Här kan du se vad den är värd!

Lämna ett svar