Lynk&co 01 – därför är det en unik modell

1. Namnet

Det fanns redan i beställningen från Geely att det nya bilmärket skulle vara något helt annorlunda. Och trots att det fanns de som internt lobbade hårt för att Geely skulle köpa loss Saab-märket så blev det Lynk&co med siffran 01. Lynk har förstås att göra med länken mellan öst och väst och kanske kommer siffran från formel 1 där det är vanligt med stigande nummer på varje bilmodell.

 

2. Emblemet

När en tid när alla skriker efter allt tydligare profil och där bland annat syskonet Volvo klurar på hur man bäst ska använda järnmärket i grillen så går Geely åt helt andra hållet genom att skapa ett väldigt anonymt emblem i fronten. Kvadraten med de två delarna ska symbolisera länken mellan öst och väst och de två delarna är dessutom av olika material.

 

3. Svart

Skandinavisk design handlar mycket om ljus men Geely vill kontrasera mot det och använder mycket svart. En hel del av interiören vid visningen var svart och det användes många nyanser av svart för att illustrera saker. När lamporna i fronten släcks försvinner de i grillen och blir helt svarta – vilket ska föra tankarna till en storstad med skarpa kvällskontraster mellan det svarta och ljusskenen.

 

4. Bildskärmen

Stora bildskärmar är förstås inget unikt i bilvärlden men Geely har gått ett steg längre och skapar en bildskärm som du kan bygga om lite på egen hand och där andra utvecklare kan skapa appar till en molntjänst. Här är Geely på rätt väg – det räcker inte alls med att spegla en mobiltelefon, biltillverkarna måste tänka längre än så.

 

5. Inga återförsäljare

Det är egentligen konstigt att Geely blir först med att sälja en bil helt utan återförsäljare, ja undantaget Tesla. Det är förstås helt rätt att tillverkaren tar ett fastare grepp om hela distributionen av bilen, det är nästa steg mot en helt digital distributions- och försäljningskanal. Jag hoppas bara att man inte glömmer bort provkörningarna på vägen – de är viktiga för att få nöjda kunder.

 

6. Byggd i Kina

Lynk&co 01 ska bli den första bilen som byggs i Kina av en kinesisk tillverkare och som säljs i Europa och USA. Alla tidigare försök har misslyckats och för det mesta har det handlat om att de kinesiska tillverkarna inte mäktat med att anpassa bilarna till standarden i Europa och USA. Nu har hela utvecklingsarbetet skett i Sverige och det blir bara tillverkning och montering som sker i Kina. Det är unikt och spännande och lyckas det kommer många flera att följa efter.

 

7. Ingen diesel

Många tillverkare snackar om att skrota dieselmotorn helt och det är därför ingen överraskning att när Geely nu bygger helt nytt så blir det utan diesel. Hybrider och laddhybrider – med en räckvidd på ren el på cirka fem mil – i kombination med bensinmotorer ska säljas i Europa för att möta kommande CO2-begränsningar och nya mätmetoder. Det är först när vi ser en konkret utveckling av syntetisk diesel som vi kan räkna med att biltillverkarna satsar på dieselmotorn igen. Det här är ett tydligt steg bort från diesel

 

8. Köregenskaperna

Volvo byggde in väldigt bra köregenskaper i sin nya 90-serie och det pratas internt om att det ska bli ännu bättre i nya 40-serien. Samma teknik sitter i Lynk&co 01 och vi kommer att stå på kö för att få provköra den första bilen på CMA-plattformen – om det nu blir Lynk&co 01 eller nya Volvo XC40.

Lämna ett svar