Larmet: Nu dör flest fotgängare i trafiken

De är de unga som lever farligast i mörkret längs vägarna, visar en undersökning från If Skadeförsäkring. Och den populära pokémon-flugan har knappast gjort situationen säkrare. Barn och ungdomar rör sig ofta ute längs vägar i sökandet efter de utplacerade monster-figurerna.

Hur bra syns barnen och ungdomarna egentligen?

– Små barn är faktiskt de allra bästa på att använda reflex, eftersom de ofta redan har dem på kläderna. Men när barnen kommer upp i 11,12-årsåldern finns det ofta inte fastsydda reflexer på kläderna längre, och många tycker kanske inte att det är så coolt att ha en reflexbricka. Det är då det kan bli farligt, säger Carolina Uliana, informationschef på If Skadeförsäkring, och uppmanar föräldrarna:

– Skaffa en reflex som ditt barn faktiskt vill ha på sig – det är det enklaste och bästa sättet att hålla det säkert under mörka höstdagar.

Reflexlös syns alldeles för sent på övergångsstället

Ett barn som går vid sidan av en väg eller är på väg över ett övergångsställe tror kanske att bilisterna kan se det – men det är långt ifrån säkert. En reflexlös person syns inte längre är mellan 20 och 30 meter om den har mörka kläder. Stoppsträckan för en bil som kör i 50 kilometer i timmen är cirka 25 meter på torr asfalt. Men en reflex syns en person däremot på 125 meters håll.

I undersökningen visar det sig att de flesta har mörka kläder under den mörka årstiden. Sex av tio personer mellan 18 och 29 år bär svart klädsel och tre av fyra i samma åldersgrupp går ofta med hörlurar i trafiken. Tre av tio ungdomar bär aldrig reflex, enligt undersökningen.

En av tre unga tycker inte heller att det i första hand är fotgängarens ansvar att synas i trafiken när det är mörkt. Ändå talar siffrorna sitt tydliga språk.

Hörlurar innebär ännu större fara

40 procent av alla fotgängarolyckor sker i mörker. De senaste tre åren har 122 fotgängare omkommit i trafiken.

– Trenden med svarta plagg är tyvärr inte särskilt streetsmart när det gäller trafik. Mörk klädsel gör att man inte upptäcks av bilförare förrän tidigast på 20-30 meters avstånd. Att många dessutom går med hörlurar, som gör det svårare att höra bilarna, gör att man bli än mer utsatt, säger Carolina Uliana.

Lika vanligt, som det är med svarta kläder och hörlurar, lika ovanligt är det med reflex, Bara 16 procent av 18-29-åringarna har alltid reflex i mörkret och – som sagt – tre av tio har det aldrig.

Det vanligaste skälet att inte ha reflex är att det glöms bort. Men många väljer också aktivt bort reflexen för att det är fult, opraktiskt eller känns töntigt.

Reflex halverar olycksrisken

– Trots att en reflex halverar risken för att du ska bli påkörd i mörkret så är det alldeles för få som tar på sig en när de ska ut i höstmörkret. Somliga kanske tror att gatubelysning räcker för att synas i trafiken, men de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker i tätbebyggda områden och städer där det finns gott om gatlyktor, säger Caroline Uliana.

För att få fler att bära reflex under den mörka årstiden släpper If Skadeförsäkring för tredje året i rad kläder som blandar mode med trafiksäkerhet. Årets reflexkollektion är skapad av Weekday.

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov och omfattade 1 006 personer från 18 år och uppåt.

Lämna ett svar