Krockkudde dödade 17-åring

Den mycket omfattande Takata-skandalen har fått sitt tionde dödsfall. 17-årige Huma Hanif omkom den 31 mars i år sedan krockkudden på den Honda Civic från 2002 som hon färdades i exploderat. Explosionen kom efter att Hondan kört på en annan bil bakifrån.

Men Texas-familjens Honda Civic borde ha fått sin krockkudde utbytt. Bilen är en del av den stora Takata-skandalen där totalt 29 miljoner krockkuddar ska bytas ut.

Huma Hanifs familj hävdar att de aldrig fått något besked om någon återkallelse medan Honda Motor Company hävdar att de skickat ett brev till ägaren av bilen.

SVARTA LISTAN: 11 farligaste bagbilarna – kan bli dödsfällor

Borde ha överlevt – dödades av projektil från krockkudden

Nu har myndigheter i USA reagerat på dödsolyckan med krav om att biltillverkarna skyndar på sina återkallelsekampanjer. Enligt polisen som utredde olyckan borde Huma Hanif ha överlevt den relativt enkla kraschen men att hon dödades av en metallbit från krockkudden. I en video visar polisen upp delar från den blodiga krockkudden från olycksbilen.

– Jag önskar att vi fått veta att bilen skulle åtgärdas så att vi kunnat undvika den här tragiska olyckan, säger Faizan Hanif, bror till den omkomna till lokala medier i Texas.

Enligt Honda har ägarna till de aktuella Civic-modellerna fått brev och påminnelser sedan 2011.

En talesman för den amerikanska säkerhetsmyndigheten NHTSA – som har hand om det omfattande arbetet med att tvinga fram återkallelser av bilar med allvarliga fel – säger till nyhetsbyrån Reuters att bilbranschen behöver göra ett bättre jobb med att verkligen åtgärda bilarna snabbt och att det räcker inte med konventionella metoder som brev och e-post.

Lämna ett svar